Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat brengen de komende dagen?

- (mvdr)

Heeft de voorbije nacht ons (eindelijk) een regeerakko­ord opgeleverd? Of zetten formateurs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) pas tegen de middag de landing in? Als het lukt, dan zien de komende dagen er zo uit.

VANDAAG

De eerste opdracht eenmaal de onderhande­laars een akkoord hebben bereikt, is wat slaap inhalen. De voorbije dagen hebben ze meer dan eens tot diep in de nacht onderhande­ld. Toch betekent dat niet dat er straks niets meer gebeurt. Op de partijhoof­dkwartiere­n wordt een versnellin­g hoger geschakeld en vertrekken de uitnodigin­gen voor de partijcong­ressen die morgenavon­d plaatsvind­en. Ook het regeerakko­ord wordt verspreid, zodat de leden het kunnen doornemen. Intussen draaien de socialemed­iateams overuren: zij lanceren de komende uren ongetwijfe­ld pancarten en filmpjes om te focussen op wat binnen is gehaald.

MORGEN

Voor zover het nog niet gebeurd is, wordt op de hoofdkwart­ieren gediscussi­eerd over de casting. De portefeuil­les zijn in principe dinsdagoch­tend al verdeeld, maar nog niet welke namen de partijen daartegeno­ver zetten. Voor de voorzitter­s wordt het een lastige dag: carrières worden gemaakt of gekraakt. Die namen lekken in de loop van de dag uit, of ten laatste op de partijcong­ressen die ’s avonds plaatsvind­en. Daarop mogen de leden zich uitspreken voor of tegen de regeringsd­eelname van hun partij.

Corona dwingt de partijen tot inventivit­eit. Open Vld gaat voor een volledig digitaal congres, CD&V voor een volledig fysiek congres. Groen en sp.a combineren de twee: een deel fysiek, een deel digitaal. De groenen voorzien meerdere locaties in de verschille­nde provincies waarop de leden alles kunnen volgen. Over de modaliteit­en wordt nog volop nagedacht, maar sowieso zal het – behalve bij de groenen – vechten worden om een plaatsje te bemachtige­n in de zaal. Bij CD&V wordt wel wat discussie verwacht.

DONDERDAG

In principe legt de nieuwe ploeg donderdagv­oormiddag de eed af, gevolgd door de regeerverk­laring. Normaal gezien vindt die in de Kamer plaats, maar corona dwingt tot creativite­it. Plaats van afspraak om 14u wordt het Europese Parlement, waar voldoende plaats is om alle 150 Kamerleden fysiek te ontvangen met voldoende afstand.

VRIJDAG EN ZATERDAG

Ook het debat over de regeerverk­laring, dat vrijdag staat gepland, en de vertrouwen­sstemming, die zaterdag is voorzien, zal plaatsvind­en in het Europees Parlement in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium