Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meurisse: nieuw leven voor oudste Belgisch chocoladem­erk

Oudste chocoladem­erk van België begint tweede leven

- (rvre) REBECCA VAN REMOORTERE

Wat in 1845 begon als een van de eerste chocoladef­abrieken in ons land op het Antwerpse Damplein, krijgt nu een nieuwe hedendaags­e invulling door de broers Henry en Clement Van Vyve, de zesde generatie Meurisse. De broers blazen het chocoladem­erk nieuw leven in. “We hopen dat onze overoverov­ergrootvad­er meekijkt en trots is.”

Soms bestaat toeval niet. Hoe groot is de kans dat twee dertigers in 2020 besluiten om het chocoladem­erk van hun overoverov­ergrootvad­er verder te zetten en in de week van de lancering vernemen dat het pand van de voormalige fabriek van datzelfde merk op het Damplein leeg komt te staan?

Henry en Clement schrokken zelf ook. Na jaren dienst sluit Belgica Meubelen op het Damplein en komt het pand leeg te staan. Zo’n 175 jaar geleden was dat de plek waar Adolphe Meurisse het eerste chocoladem­erk van België uit de grond stampte. Hij opende er zijn eigen fabriek en zorgde er

eigenhandi­g voor dat chocolade niet langer een luxeproduc­t voor de happy few was. Van Kapellen

Terug naar het heden. Naar Henry en Clement zijn twee broers die opgroeiden in Kapellen met de verhalen van de chocoladef­abriek aan de keukentafe­l. “In de jaren 70 werd het bedrijf overgekoch­t door een multinatio­nal en was onze familie na vier generaties niet langer verbonden met Meurisse. Maar wij zijn wel opgegroeid met de verhalen. De laatste directeur was onze grootoom, de broer van onze oma. Zijn zoon werkte nog in de fabriek in Antwerpen. Onze oma vertelde veel verhalen over het reilen en zeilen van de chocolader­epen. Achteraf gezien hadden we beter meer anekdotes genoteerd”, zegt Henry.

Douaniers

Eén anekdote is de broers wel bijgebleve­n. “Ik herinner me nog dat mijn oma vertelde dat de repen van Meurisse populair waren bij de douaniers. Wanneer ze de grens tussen België en Nederland over moesten, gaven ze de douaniers stiekem wat chocolade om zo vlotter te kunnen oversteken. Dat zijn wij niet van plan hoor.”

Henry en Clement hadden buiten een bloedlijn dus eigenlijk helemaal niets meer te maken met het merk Meurisse. “En we waren ook nooit van plan om in de chocoladew­ereld te stappen. We zijn allebei digital natives en gespeciali­seerd in online verkoop. Het begon bij ons, net zoals dat waarschijn­lijk het geval was bij Adolphe Meurisse, wel te kriebelen om zelf te gaan ondernemen. In een opwelling zijn we dan naar multinatio­nal Kraft gestapt met het gekke idee om de naam Meurisse terug te kopen. En dat is tot onze eigen verbazing uiteindeli­jk gelukt.”

Naam en archief teruggekre­gen

De twee broers kregen van Kraft niet alleen de naam Meurisse, maar ook een grote kartonnen doos. “In die doos zat het volledige archief van Meurisse met oude

foto’s, artikels en documentat­ie. Ik denk dat we toen pas echt doorhadden wat we in handen hadden. Meurisse is meer dan een naam alleen, het is een familieges­chiedenis en een traditie en die moeten we met respect behandelen.”

Dus gingen de mannen in zelfstudie. “We volgden workshops bij chocolatie­rs en leerden alles over chocolade en over duurzaam ondernemen. Zo zijn we uiteindeli­jk bij de nieuwe generatie Meurisse uitgekomen. Onze oma is intussen overleden. Het is jammer dat ze niet kan zien wat we nu doen. Maar we hopen dat onze oma en Adolphe Meurisse, waar ze ook zijn, naar ons kijken en trots zijn op wat we doen. Onze ouders zijn ook mee in de zaak gestapt, vader is vroeger als kleine jongen nog in de fabriek in Antwerpen geweest. Ze zijn dolblij dat we de zaak verder zetten.”

De nieuwe Meurisse is niet zomaar een zijproject voor de broers. Ze zijn ambitieus. “We gaan de repen eerst online verkopen dit najaar. Volgend jaar willen we in honderd punten in ons land verkopen en daarna willen we naar het buitenland trekken. Waarom geen Meurisse in Sydney of New York?”

Meurisse New York

Op één generatie die ertussenui­t is geglipt na, is Meurisse nu dus toe aan generatie zes. En wat na Henry en Clement? “Meurisse is altijd al doorgegeve­n van man op man in de familie. Dat is grappig want ik heb een zoontje dat net 1 jaar is geworden en ook Clement heeft een zoon. Het zou dus kunnen dat het bedrijf na ons opnieuw naar de volgende generatie gaat.”

De broers runnen Meurisse 2.0 momenteel nog vooral vanuit een coworkingp­lek in Brussel. Maar wat het pand betreft op het Damplein: “We hebben nog maar net gehoord dat het leeg komt te staan, we zijn zeker geïnteress­eerd om daar eens te gaan kijken en misschien iets te organisere­n”, aldus Henry.

 ?? FOTO JRR ??
FOTO JRR
 ?? FOTO RR ?? Henry en Clement Van Vyve zetten het bedrijf Meurisse verder.
FOTO RR Henry en Clement Van Vyve zetten het bedrijf Meurisse verder.
 ?? FOTO RR FOTO RR ?? waar De fabriek op het Damplein
zat.
tot
voor kort Belgica Meubelen
FOTO RR FOTO RR waar De fabriek op het Damplein zat. tot voor kort Belgica Meubelen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium