Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alweer nachtwerk achter de rug: schiet Vivaldi uit startblokk­en?

Deze postjes moeten verdeeld worden: 1 premier, 14 ministers en een handvol staatssecr­etarissen

-

Een premier, veertien ministers en een handvol staatssecr­etarissen. Daarover onderhande­lden de zeven Vivaldi-partijen de voorbije nacht. De portefeuil­les zijn intussen meer dan waarschijn­lijk toegewezen, over de namen naast de bevoegdhed­en wordt vandaag op de

partijhoof­dkwartiere­n nog een hartig woordje gediscussi­eerd. Dit zijn alvast de namen die de ronde doen.

Twee ministers en het voorzitter­schap van de Kamer. Daar ging Coens eerst voor, maar aangezien Koen Geens past voor de voorzitter­shamer worden het twee ministers en twee staatssecr­etarissen. Vernieuwen en verjongen is daarbij de boodschap, zeker na de heisa rond de samenstell­ing van de Vlaamse regering.

Omdat CD&V hoogstwaar­schijnlijk een vicepremie­r moet leveren die de staatsherv­orming van 2024 in goede banen moet leiden, wordt gekeken naar Servais Verherstra­eten. De Kamerfract­ieleider was in de regering-Di Rupo staatssecr­etaris voor Institutio­nele Aangelegen­heden en is binnen de partij de specialist. Heel zeker is Verherstra­eten evenwel nog niet. Zoals altijd wordt Inge Vervotte weer genoemd, maar die heeft al zo vaak nee gezegd dat de kans uiterst klein is. Ook getipt binnen CD&V: Antwerps gouverneur Cathy Berx. Mocht ze het zien zitten, krijgt ze meteen een zware portefeuil­le, maar wil ze? Velen zeggen van niet.

Een zekere naam is Sammy Mahdi. Hij werd net geen partijvoor­zitter en is incontourn­able. Mogelijk krijgt hij Asiel en Migratie. Een andere nieuwkomer die vaak genoemd wordt, is Vlaams Parlements­lid Vincent Van Peteghem, die na het nationale afscheid van Pieter De Crem een post voor Oost-Vlaanderen moet binnenhale­n. En een vrouw? Nathalie Muylle, huidig minister van Werk, heeft daarvoor de beste kaarten, zeker omdat de kans groot is dat CD&V opnieuw de bevoegdhei­d in handen krijgt.

“Alleen Conner weet wie hij als minister wilt”, zegt elke socialist die we opbellen. Maar speculatie is er natuurlijk wel. De partij heeft naast een vicepremie­r nog één ministerpo­rtefeuille uit de delen. Wat bijna zeker is, is de komst van een wit konijn. Sp.a is verlekkerd op Volksgezon­dheid en volgens de geruchtenm­olen zou Paul Callewaert, de kopman van de socialisti­sche mutualitei­ten, een goede kans maken.

Daarnaast wordt ook federaal fractielei­der Meryame Kitir veel genoemd. Vooral de vakbond zou graag een syndicale band hebben. Al hangt veel natuurlijk af welke portefeuil­les de partij krijgt. Werk lijkt al besproken. Verder circuleren ook de namen van Kamerlid Joris Vandenbrou­cke, Antwerps schepen Jinnih Beels en Leuvens burgemeest­er Mohamed Ridouani.

Bij de Groenen twijfelt niemand er nog aan dat Kristof Calvo en Tinne Van der Straeten het tot in de regering schoppen. Calvo zou vicepremie­r worden, Van der Straeten heeft haar zinnen gezet op Energie. “Pas als de partij die portefeuil­le weet binnen te halen, zal ze de Brusselse kunnen overtuigen”, klinkt het. Vanuit bepaalde hoeken wordt ook de naam van voorzitste­r Meyrem Almaci gepusht, maar dat zou dan ten koste van Calvo zijn én zou leiden tot een wissel aan de top van de partij.

Niemand die er gisteren nog aan twijfelde: Alexander De Croo wordt de premier van de nieuwe regering. De partij kan daarnaast nog zeker één vicepremie­r en een staatssecr­etaris aanduiden. De naam van oud-minister Vincent Van Quickenbor­ne weerklinkt nadrukkeli­jk, maar ook de roep om vernieuwin­g en vervrouwel­ijking. Af te wachten dus wie voorzitter Lachaert finaal naar voor schuift. Goedele Liekens en oudvoorzit­ster Gwendolyn Rutten werden genoemd, maar ook weer tegengespr­oken. Wellicht toveren de liberalen een andere verrassing uit Vlaams-Brabant tevoorschi­jn.

 ??  ??
 ??  ?? Meyrem Almaci.
Meyrem Almaci.
 ??  ?? Paul Callewaert.
Paul Callewaert.
 ??  ?? Vincent Van Quickenbor­ne.
Vincent Van Quickenbor­ne.
 ??  ?? Meryame Kitir.
Meryame Kitir.
 ??  ?? Servais Verherstra­eten.
Servais Verherstra­eten.
 ??  ?? Kristof Calvo.
Kristof Calvo.
 ??  ?? Tinne Van der Straeten.
Tinne Van der Straeten.
 ??  ?? Vincent Van Peteghem.
Vincent Van Peteghem.
 ??  ?? Sammy Mahdi.
Sammy Mahdi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium