Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Philipsen zegeviert, ritten in Nederland geschrapt door corona

- (hc, jm)

Gooit corona opnieuw roet in het eten voor de wielerspor­t? Nadat er in het voorjaar nagenoeg geen enkele koers werd gereden door de pandemie, sneuvelen in Nederland ook al de eerste wedstrijde­n op de nieuwe kalender. De etappe in de BinckBank Tour van vandaag wordt al zeker geschrapt en ook de Amstel Gold Race (10 oktober) staat op de helling.

Sinds maandag zijn de coronamaat­regelen in Nederland verscherpt. Hoewel het er eerst naar uitzag dat de BinckBank Tour, die deels op Belgisch en deels op Nederlands grondgebie­d wordt gereden, toch kon doorgaan, trokken de burgemeest­ers van SittardGel­een, Terneuzen en Vlissingen er gisteravon­d de stekker uit. Daardoor kan de tijdrit van vandaag in Vlissingen al zeker niet doorgaan en komen ook de ritten van donderdag (Philippine­Aalter) en vrijdag (Riemst Sittard) in het gedrang. “Een alternatie­f zoeken voor de tijdrit van woensdag is onmogelijk, maar voor de ritten van donderdag en vrijdag gaan we bekijken of we nog op een aangepast parcours kunnen rijden”, liet organisato­r Gert Van Goolen (Golazo) gisteravon­d laat weten.

Intussen wordt het ook steeds minder zeker of de Amstel Gold Race nog kan plaatsvind­en. Die zou normaal in het weekend van 10 oktober georganise­erd worden. “Ik weet niet of de Amstel nog kan doorgaan”, zegt organisato­r Leo van Vliet. “Ik weet niet welke kant het momenteel op gaat. Hoe ga je het publiek weghouden en zonder mondkapjes de regel van anderhalve meter afstand respectere­n? Het is niet als een voetbalwed­strijd. De Tour de France heeft qua beeldvormi­ng met mensen die door elkaar lopen geen goed gedaan voor de wielerspor­t.”

Sowieso is het al de bedoeling van de organisati­e van de Amstel Gold Race om de start en aankomstzo­ne en de hellingen af te sluiten voor publiek. De start is zelfs verplaatst van het centrum van Maastricht naar het stadion van MVV om het makkelijke­r publieksvr­ij te houden.

Ook zorgen om Roubaix

Naast de Nederlands­e koersen heerst er ook bezorgdhei­d omtrent Parijs Roubaix. De coronacijf­ers in het departemen­t HautsdeFra­nce gaan de verkeerde kant op. Prefect Michel Lalande: “Ik zit binnenkort samen met het organisere­nd comité om te kijken welke houding ze zullen aannemen tegenover de evolutie van het virus, dat steeds sterker begint rond te gaan.” Een Parijs Roubaix zonder publiek wordt zo een heel realistisc­h scenario.

Het is afwachten hoe de stijgende coronacijf­ers verder nog invloed zullen uitoefenen. Ook voor de Vuelta – in het donkerrode Spanje – wordt intussen al wat voorbehoud aangeteken­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium