Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-rijkswacht­baas opgepakt voor cokesmokke­l

Miljoenen euro aan cash, goud en luxevoertu­igen in beslag genomen bij tientallen huiszoekin­gen

- JORIS VAN DER AA NANCY VANDEBROEK MARK EECKHAUT

Oud-rijkswacht­baas Willy Van Mechelen (77) zit opnieuw in de cel. Van Mechelen werd maandag opgepakt als hoofdverda­chte in een onderzoek naar de invoer van duizenden kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. In het onderzoek werden ook een kopstuk van de harde kern van Antwerp, een advocaat en een lid van familie Aquino uit Maasmechel­en opgepakt. Bij huiszoekin­gen namen de speurders 1,2 miljoen euro, tientallen exclusieve sportwagen­s, schilderij­en en een boot in beslag.

De federale gerechteli­jke politie van Limburg en Antwerpen zijn begonnen met de ontmanteli­ng van een omvangrijk­e criminele organisati­e die duizenden kilo’s cocaïne invoerde via de haven van Antwerpen. De hoofdverda­chte is niemand minder dan voormalige rijkswacht­baas Willy Van Mechelen (77).

De federale politie van Limburg en Antwerpen hadden maandagoch­tend meer dan honderd politiemen­sen opgetromme­ld om in alle vroegte de verdachten op te pakken. De speciale eenheden vielen niet alleen binnen bij hun voormalige collega Willy Van Mechelen, het arrestatie­team sloeg ook Lucio Aquino, een van de oudere broers van de beruchte Maasmechel­se familie, in de boeien. Lucio Aquino zou in het dossier opduiken als afnemer van de cocaïne die door het netwerk van Van Mechelen werd binnengetr­okken.

De speurders vielen in Antwerpen ook binnen bij de Nathan S., een gewelddadi­ge drugscrimi­neel en tevens een van de leiders van de hooligans van de Antwerp Casual Crew. Nathan is de zoon van een basketball­egende en baat in Wilrijk een bekende brasserie uit. Hoofdverda­chte Willy Van Mechelen is al jarenlang bevriend met de familie S. Nathan S. zou samen met enkele leden van motorbende Bandidos behoord hebben tot de enforcers van de criminele organisati­e. Anders gezegd: de knokploeg die eropuit gestuurd werd als er problemen rezen. Nathan S. werd in het verleden al veroordeel­d voor drugsfeite­n, samen met Abdelilah E.M., alias ‘Black’. Die laatste is hoofdverda­chte in een ander groot drugsdossi­er dat naar de naam

Makreel luistert. Black resideert bijna permanent in Dubai. Tijdens het onderzoek Makreel in 2015 bleek overigens al dat Willy Van Mechelen contacten onderhield met topcrimine­len als Abdelilah E.M.

In Kasterlee in de Antwerpse Kempen vielen de speurders binnen bij een andere grote naam in het criminele milieu: Tom B. De zo goed al onbekende vijftiger wordt beschouwd als een van de grootste drugshande­laren van ons land. Tom B. verblijft bijna permanent in Marbella, waar hij zich bezig zou houden met vastgoedin­vesteringe­n. B. keerde afgelopen weekend even terug naar Kasterlee om er het communiefe­est van een kleinkind bij te wonen. De speurders grepen de aanwezighe­id van Tom B. aan om hem in de boeien te slaan. Pikant detail: ook Jan E., een advocaat uit Westerlo die is ingeschrev­en bij de balie van Brussel, werd opgepakt. Zijn raadsman Gert Warson wilde geen commentaar kwijt.

1,2 miljoen cash en dure auto’s

De speurders brachten ook een bezoek aan Peter R., die in Limburg een veilingzaa­l uitbaat waar geregeld exclusieve auto's worden geveild. R. werd na verhoor aangehoude­n onder elektronis­ch toezicht. Ook Geert F. en Steve B., twee prominente leden van de motorbende Bandidos, kregen de federale politie over de vloer.

Het federaal parket bevestigt dat er in de zaak een twintigtal huiszoekin­gen werd uitgevoerd. Bij die zoekingen werd voor miljoenen

Het gerecht heeft 1,2 miljoen euro cash, aandelen, goud, gouden munten, schilderij­en, vuurwapens, luxewagens en een jacht in beslag genomen.

aan vermeend crimineel vermogen in beslag genomen. Het gaat onder meer om 1,2 miljoen euro cash, aandelen, goud, gouden munten, schilderij­en en vuurwapens. Daarnaast heeft het gerecht beslag laten leggen op een veertigtal voertuigen waaronder een Ferrari Testarossa, een Lamborghin­i, Bentleys, Porsches, Mercedesse­n, drie waterscoot­ers én de sleutels van een jacht in Marbella. In Kasterlee werd ook beslag gelegd op een aantal paarden.

Legendaris­che figuur

Hoofdfiguu­r Willy Van Mechelen, bijgenaamd ‘De Kiezel’ of ‘De Nonkel’, is een legendaris­che figuur in de misdaad. Als chef van de drugsbriga­de van de Antwerpse BOB had hij de status van een superflik, maar eind jaren negentig kwam hij in opspraak omdat hij zelf containers met cannabis zou invoeren. De Nonkel werd in 2002 door het Antwerpse hof van beroep tot vijf jaar cel en een boete van 100.000 euro veroordeel­d voor zijn betrokkenh­eid bij de smokkel van twee containers marihuana. Hij verdween met de noorderzon, tot hij in 2011 door het Fast-team werd opgepakt in een flat in het Nederlands­e Dordrecht, waar hij verbleef onder een valse naam. In 2014 werd hij opnieuw opgepakt, met ruim 300.000 euro cash in zijn wagen. Vorig jaar dook hij op als verdachte in een drugsdossi­er.

Anoniem bestaan

Willy Van Mechelen leefde jarenlang een anoniem bestaan in Antwerpen-Noord, maar in werkelijkh­eid bleef hij al die tijd actief in de drugshande­l, samen met de overleden Nederlands­e topcrimine­el Jos Van Z. Enkele jaren geleden ging in het milieu het verhaal dat Van Mechelen nog één keer in zijn leven een grote slag wou slaan in de cokehandel, maar al die tijd werd Van Mechelen nauwelijks verontrust door politie en gerecht. Volgens sommigen kon Van Mechelen al die jaren rekenen op oud-collega's die hem de hand boven het hoofd hielden.

Een jaar geleden bleek dat De Nonkel met gezondheid­sproblemen in het ziekenhuis werd opgenomen. Volgens sommige bronnen had de zeventiger zelfs een euthanasie­aanvraag ingediend, tot hij plots van de radar verdween. Toen op 28 oktober 2019 in de haven van Antwerpen een container met 2.800 kilo cocaïne werd onderschep­t, kwam De Nonkel opnieuw op de radar van politie en gerecht. Er zouden nog vele tonnen cocaïne volgen.

Maandag werd de 77-jarige cokebaron in de boeien geslagen. Zijn plan om naar Thailand uit te wijken, moet hij nog een tijdje opbergen.

 ?? FOTO RR ?? Willy Van Mechelen.
FOTO RR Willy Van Mechelen.
 ?? FOTO RR ?? Nathan S. met Abdelilah E.M., beter bekend als ‘Black’ (rechts).
FOTO RR Nathan S. met Abdelilah E.M., beter bekend als ‘Black’ (rechts).
 ?? FOTO RR ?? Bandido Steve B.
FOTO RR Bandido Steve B.
 ?? FOTO RR ?? Bandido Geert F.
FOTO RR Bandido Geert F.
 ?? FOTO RR ?? Willy Van Mechelen, vroegere rijkswacht­baas, dacht uit te wijken naar Thailand.
FOTO RR Willy Van Mechelen, vroegere rijkswacht­baas, dacht uit te wijken naar Thailand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium