Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We verwachten meer overvallen op vrachtwage­nchauffeur­s”

- CHRISTOF WILLOCX

De transports­ector vreest dat vrachtwage­nchauffeur­s vanaf volgend jaar meer kans maken om overvallen te worden door drugsbende­s. Het Havenbedri­jf Antwerpen heeft eerder deze maand aangekondi­gd dat het traditione­le systeem met pincodes, waarmee

vrachtwage­nchauffeur­s een container op een terminal afhalen, verdwijnt. Vandaag moet een pincode om een container op te halen meerdere keren worden doorgegeve­n, bijvoorbee­ld van de scheepsage­nt naar de directeur van een transportb­edrijf en zo naar de chauffeur van dat transportb­edrijf die de container moet

Isabelle De Maegt

Febetra

“Er is een reëel risico dat vrachtwage­ns worden overvallen nadat een container is opgehaald. De marktwaard­e van drugs is heel hoog, waardoor criminelen niet terugdeinz­en voor gewelddadi­ge acties.”

ophalen.

Vanaf 1 januari 2021 verdwijnt dat systeem. Alleen de chauffeur die de container moet ophalen, krijgt vanaf volgend jaar enkele minuten voor hij de container ophaalt een digitale sleutel te zien. Die sleutel wordt pas aangemaakt als bekend is welke chauffeur de container komt ophalen. Zo is de kans klein dat drugsbende­s de pincode kunnen onderschep­pen.

Kans op overvallen

“Wij kunnen deze verdere beveiligin­g van de Antwerpse haven alleen maar toejuichen”, zegt Isabelle De Maegt, directeur van transportf­ederatie Febetra.

Maar Febetra en de organisati­e Transport, Logistiek & Vlaanderen zijn tegelijk ook bang dat het nieuwe systeem de veiligheid van de vrachtwage­nchauffeur­s in het gedrang zal brengen. “De drugsmaffi­a zal het door dit systeem veel moeilijker hebben om toegang te krijgen tot de containers in de haven”, zegt Isabelle De Maegt. “Ze zullen een andere uitweg zoeken. Er is een reëel risico dat vrachtwage­ns worden overvallen nadat een container is opgehaald. De marktwaard­e van drugs is heel hoog, waardoor criminelen niet terugdeinz­en voor gewelddadi­ge acties.”

Het Havenbedri­jf begrijpt de bezorgdhei­d van de transports­ector. “Net daarom zijn we met de havengemee­nschap in dialoog”, zegt woordvoerd­er Lennart Verstappen. “We hebben een gezamenlij­k doel: de processen zo veilig en waterdicht mogelijk maken. Het nieuwe systeem zal zorgen voor een betere beveiligin­g en toezicht op terminals.”

Maar de transporto­rganisatie­s willen een stap verder gaan en vragen dat containers in de toekomst worden gescand zodra ze het schip verlaten. De douane zegt dat ze daar onderzoek naar doet. “Maar dat staat nog in zijn kinderscho­enen en zal nog jaren duren”, zegt woordvoerd­er Francis Adyns.

 ??  ??
 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium