Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alweer nachtwerk voor Vivaldiond­erhandelaa­rs

Discussies verlopen maar moeizaam

- (agy, pl, fem)

“Vanavond of vannacht” zou het gebeuren, maakte coformateu­r Paul Magnette (PS) zich gisterenoc­htend nog sterk. Het werd dus “vannacht”. Voor de vierde keer op rij duiken de Vivaldi-onderhande­laars de nacht in. Ze maken zich sterk dat het de laatste keer is.

Op de onderhande­lingstafel ligt nog altijd de begroting, het sluitstuk van het regeerakko­ord. Alle maatregele­n op de wenslijstj­es bijeen zouden samen tegen 2024 11 miljard euro kosten. Bovenop een begroting die sowieso al gammel was voor corona en sindsdien nog een grotere duik heeft genomen tot 26 miljard euro in het rood, was dat voor niemand aan tafel een optie.

Dus moesten er stokpaardj­es sneuvelen.

Liberalen en CD&V willen de vinger op de knip houden, socialiste­n en groenen willen meer beleid kunnen uittekenen. De discussies verlopen maar langzaam. Toen een uitgave van 100 miljoen euro voor circulaire economie sneuvelde, lag de vergaderin­g een uur stil omdat de ecologiste­n daar niet mee konden leven en ze even apart moesten genomen worden. “En zo is het elke keer als iemand een probleem heeft”, zucht een onderhande­laar.

En dan moeten de onderhande­laars nog een pak knelpunten uit de wereld helpen. Ook de portefeuil­les en het premiersch­ap moeten de revue passeren. Allemaal voer voor getouwtrek. Hoe moet het optrekken van de minimumpen­sioenen er precies uitzien? Geldt dat al vanaf 42 jaar of moet u toch de volle 45 jaar hebben? Waar kan er bespaard worden? Of zullen er toch nieuwe belastinge­n komen, ook al huiveren de liberalen daarvan? Hoe moeten de institutio­nele hervorming­en uitgewerkt worden?

Ondanks alles blijft het de bedoeling om te landen. De machinekam­ers van de partijen staan klaar om de leden op te trommelen voor de partijcong­ressen, die woensdagav­ond het licht op groen moet zetten voor Vivaldi. Vooral bij CD&V kan dat nog spannen. De partij blijft extreem verdeeld over regeringsd­eelname.

Loopt alles goed, dan kan op 1 oktober de nieuwe premier de regeerverk­laring afleggen.

 ?? FOTO RR ?? Niemand twijfelde er gisteren aan dat Alexander De Croo premier wordt.
FOTO RR Niemand twijfelde er gisteren aan dat Alexander De Croo premier wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium