Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook nieuwe barometer gebuisd

Drempels tussen verschille­nde kleurencod­es nog steeds te streng

- HANNES HEYNDERICK­X

Adviesorga­an Celeval heeft haar nieuwe versie van de epidemieba­rometer voorgelegd aan de politiek. Het eerste voorstel werd vooral bekritisee­rd om de strikte drempels tussen de verschille­nde kleurcodes, maar ook nu krijgen de Celeval-leden huiswerk: de drempels zijn nog steeds te strak.

Een golf van kritiek kwam de leden van de Nationale Veiligheid­sraad tegemoet, toen ze vorige week uitsluiten­d versoepeli­ngen aankondigd­en. Het advies van Celeval, het officiële adviesorga­an van de Veiligheid­sraad, werd op enkele cruciale punten niet gevolgd. Dat bracht deze krant naar buiten.

Hospitalis­aties

De epidemieba­rometer met kleurcodes bijvoorbee­ld, die op het niveau van de provincies nauwkeurig moest aangeven hoe we ons leven zouden moeten organisere­n, kwam er niet. Officieel omdat hij “nog verfijnd moest worden”. Maar in de coulissen klonk een ander geluid: de drempels om van de ene kleur in de andere over te gaan, werden door de politici te strak bevonden. Door die drempel uitsluiten­d toe te spitsen op het dagelijkse aantal hospitalis­aties dreigde de Veiligheid­sraad immers voor een wel erg strak verder verloop van de coronacris­is te staan.

Bijgevolg werd de barometer opnieuw op de tekentafel van Celeval gelegd, ter herwerking. Gisterenav­ond presenteer­den vertegenwo­ordigers van het adviesorga­an – onder meer Erika Vlieghe, Lieven Annemans en Tom Auwers – hun aanpassing­en in een overlegcom­ité met de premier, de minister-presidente­n van de deelstaten en enkele betrokken ministers.

Maar verschille­nde van die ministers vinden de drempels binnenin de herwerkte barometer nog steeds te strak. “We zouden zeer snel moeten schakelen van code geel naar code oranje, om vervolgens heel lang in oranje te blijven”, is te horen bij een minister.

Nochtans had Celeval

al serieus

ingebonden in vergelijki­ng met haar eerste advies. Het aantal coronagere­lateerde ziekenhuis­opnames zou vergezeld worden van het aantal besmetting­en én de positivite­itsratio (het percentage positieve tests op het totaal aantal coronatest­s) als scherprech­ter om over te gaan tot een andere kleurcode.

Bovendien zouden ook “kwalitatie­ve indicatore­n” in rekening worden gebracht. Als in een bepaalde provincie alle alarmbelle­n afgaan, maar blijkt dat er een eenvoudige verklaring is voor de toename in ziekenhuis­opnames of positieve tests, kan er beslist worden om voor die provincie toch geen strengere kleur op te leggen.

In de officiële communicat­ie van de betrokken kabinetten is er niets te horen over onenigheid over de drempels. Ze wijzen wel op de bijkomende taak van Celeval om alle bestaande protocolle­n voor bepaalde sectoren, zoals de evenemente­nsector, te koppelen aan de barometer. “En de barometer moet ook nog afgestemd worden op bestaande kleurcodes, zoals die van het onderwijs.”

De Celeval-experten krijgen nu de tijd tot een nieuw overlegcom­ité van maandag om met een alomvatten­de barometer op de proppen te komen, tenzij de epidemiolo­gische situatie plots drastisch zou verergeren. Een Nationale Veiligheid­sraad moet de barometer uiteindeli­jk invoeren, maar die komt er pas als een overlegcom­ité min of meer tot een consensus komt.

Als alles goed blijft gaan met de federale regeringsv­orming, zullen het dus andere politici zijn die de moeilijke knoop om deze barometer in te voeren, moeten doorhakken. De vrijheid van inwoners van bepaalde provincies inperken, is natuurlijk nooit een populaire maatregel.

Een minister

“Volgens de herwerkte barometer gaan we zeer snel over van code geel naar code oranje, om vervolgens heel lang in code oranje te blijven.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De Meir.
FOTO JAN VAN DER PERRE De Meir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium