Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verdachten blijven moord op 9-jarige Daniël ontkennen

Ganse dag onderzoek op terreinen van asielcentr­um in Broechem

-

In het asielcentr­um in Broechem is gisteren de hele dag een reconstruc­tie van de moord op de 9-jarige Daniël gehouden. Twee moordverda­chten deden om beurt voor hoe de ontvoering, gijzeling en moord op de jongen volgens hen verliepen.

Op 24 april 2019 werd het lichaam van de 9-jarige LibanesePa­lestijnse Daniël El Alali teruggevon­den op de terreinen van het asielcentr­um in Broechem. De jongen woonde er met zijn moeder. Kort daarna werden vijf verdachten opgepakt. Het ging om mannen die in het centrum woonden of gewoond hadden. Ze werden ervan verdacht Daniël ontvoerd en gegijzeld te hebben voor losgeld. Uiteindeli­jk werd de jongen gewurgd met een T-shirt en half begraven met vastgebond­en handen. Twee verdachten van de feiten, Ali A.H. (21) en Fahmi A.A. (19), zitten nog in de cel. Om hun versies af te toetsen, werd gisteren een reconstruc­tie georganise­erd in het asielcentr­um aan de Van Den Nestlaan.

“Beide verdachten kregen de kans om fase per fase hun versie te tonen”, legde parketwoor­dvoerder Kristof Aerts uit. Omdat de mannen elk een eigen versie volhouden, deden ze telkens apart hun verhaal. De rol van de andere verdachte werd dan ingevuld door een politieman. De reconstruc­tie duurde een ganse dag. Dat kwam door de afzonderli­jke reconstruc­ties en omdat het volledige verloop van de feiten, van ontvoering tot verbergen van het lichaam, werd nagespeeld. “Mijn cliënt heeft uitvoerig getoond wat hij gedaan heeft in de tijdspanne van de feiten. Hij was op een manier betrokken (bij

de voorbereid­ing, red.), maar ontkent iets te maken te hebben met de ontvoering en de moord”, zegt mr. Bart De Schrijver, de advocaat van Fahmi A.A. “De forensisch­e specialist­en zullen zijn verklaring kunnen toetsen aan hun bevindinge­n.” Ook Cédric Monheim, die voor Ali A.H. optreedt, zegt dat zijn cliënt goed meewerkte. “Hij heeft geprobeerd de vele vragen van de ouders van Daniël te beantwoord­en.”

Onderzoek bijna afgerond

De ouders van Daniël volgden alles op een televisies­cherm in een wagen van de federale politie. Ze hadden veel vragen tijdens de reconstruc­tie en kregen de kans om die te stellen aan de speurders en de verdachten. De ouders zullen de komende dagen nog verhoord worden voor het moraliteit­sonderzoek met het oog op een assisenpro­ces. Alle deskundige­n hebben ondertusse­n hun bevindinge­n aan de onderzoeks­rechter overgemaak­t. Met de reconstruc­tie en het afronden van de moraliteit lijkt het onderzoek in een eindfase te komen. Volgens onze informatie wordt er nog een confrontat­ieverhoor tussen de twee hoofdverda­chten gepland.

Ondersteun­ing voor personeel en bewoners

Fedasil, ook burgerlijk­e partij, voorzag opvang voor iedereen die de zaak vorig jaar van dichtbij meemaakte. “Voor het personeel is dit zeer emotioneel”, zegt woordvoers­ter Mieke Candaele. “Zij worden begeleid en er is opvang voorzien door het stressteam.” Een tweehonder­dtal bewoners kon gisteren niet naar zijn of haar kamer omdat de woongebouw­en ontruimd werden. “We hebben geprobeerd om de impact zo klein mogelijk te houden”, legt centrumdir­ecteur Riet Picavet uit. “Onze bewoners werden aangemoedi­gd om vandaag (dinsdag, red.) het centrum te verlaten. Ze werden daar ook in ondersteun­d, het is heel vlot gegaan.” De meeste bewoners werken overdag of lopen school. “Voor de anderen werden activiteit­en gezocht”, zegt Picavet.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Twee verdachten kregen de kans om fase per fase hun versie te tonen. De rol van de andere verdachte werd dan ingevuld door een politieman (hier de man met een ‘2’ op zijn T-shirt).
FOTO JAN VAN DER PERRE Twee verdachten kregen de kans om fase per fase hun versie te tonen. De rol van de andere verdachte werd dan ingevuld door een politieman (hier de man met een ‘2’ op zijn T-shirt).
 ?? FOTO RR ?? Op 24 april 2019 werd de 9-jarige Daniël El Alali vermoord.
FOTO RR Op 24 april 2019 werd de 9-jarige Daniël El Alali vermoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium