Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BASF stuurt fietsende werknemers op verkeersle­s

Chemiebedr­ijf uit Antwerpse haven noteert een derde minder woon-werkongeva­llen

- CHRISTOF WILLOCX

Meer dan de helft van de werknemers van het chemiebedr­ijf BASF in Antwerpen komt regelmatig met de fiets naar het werk. Goed voor het milieu, maar het leidde wel tot meer woon-werkongeva­llen. BASF pakte dat aan door hen op fietsles te sturen en dat levert op: een derde minder ongelukken.

Drie jaar geleden is BASF met een programma gestart waarbij werknemers goedkoop een fiets kunnen leasen. Intussen hebben al 1.800 van de 3.000 werknemers van de chemiereus in de Antwerpse haven daarop ingetekend. De voorwaarde is dat ze regelmatig met die fiets naar het werk komen.

Werknemer Tim Heynen (46) komt met zijn mountainbi­ke naar het werk. “Ik doe er twintig minuten over van bij mij thuis in Zandvliet. Met de auto doe ik er gemiddeld even lang over”, zegt hij. “Ook speed pedelecs zijn een optie, waardoor collega’s die dertig à veertig kilometer van het bedrijf wonen, nu ook met de fiets naar het werk komen.”

Maanden uit

Met de maatregel wilde BASF zijn werknemers uit de file krijgen en hun ecologisch­e voetafdruk verkleinen. Maar er dook een onverwacht probleem op. “Doordat veel meer mensen met de fiets naar het werk kwamen, steeg ook het aantal woonwerkon­gevallen sterk. Werknemers vielen na zo’n ongeval soms weken of maanden uit”, zegt Jan Remeysen, algemeen directeur van BASF in Antwerpen. “We hebben ze daarom op verkeersle­s gestuurd: een cursus van een halve dag die op onze site wordt gegeven door de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde. Ongeveer de helft van de werknemers heeft die al gevolgd. Die groep van mensen heeft op langere termijn 35% minder woon-werkongeva­llen dan onze fietsende werknemers die de cursus nog niet hebben gevolgd.”

In de cursus leren werknemers onder meer hoe ze gevaarlijk­e situaties kunnen vermijden. Ze krijgen er ook het besef dat fietsen een risico kan zijn, waardoor ze voorzichti­ger gaan rijden.

Betere fietsinfra­structuur BASF heeft ook de fietsinfra­structuur op zijn eigen terrein verbeterd, bijvoorbee­ld door ervoor te zorgen dat fietsers niet meer

tussen auto’s en vrachtwage­ns terechtkom­en. Het bedrijf vraagt aan de lokale besturen om dat voorbeeld te volgen. Antwerps havenschep­en Annick De Ridder (N-VA) belooft onder meer om tegen eind dit jaar 19 van de 25 spoorwegkr­uisingen in de haven veiliger

te maken voor fietsers. Volgend jaar komen er ook aparte fietspaden aan de Berendrech­tsluis en de Zandvliets­luis. De provincie Antwerpen wil eind dit jaar op zijn beurt een omgevingsv­ergunning aanvragen voor een nieuw fietspad tussen de Noorderlaa­n en Ekeren.

Jan Remeysen

Algemeen directeur BASF

“Doordat veel meer mensen met de fiets naar het werk kwamen, steeg ook het aantal woonwerkon­gevallen sterk.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Bij BASF komen meer dan de helft van de werknemers regelmatig met de fiets naar het werk. Tim Heynen is een van hen.
FOTO VICTORIANO MORENO Bij BASF komen meer dan de helft van de werknemers regelmatig met de fiets naar het werk. Tim Heynen is een van hen.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium