Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bomen en palen maken meeste verkeersdo­den

Vlaamse ongevallen­cijfers 2019

-

Veruit de meeste verkeersdo­den in Vlaanderen vallen in auto-ongelukken waarbij alleen een boom, een gracht of een paal is betrokken. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de ongevallen­cijfers in Vlaanderen.

Voetganger­s, fietsers of motorrijde­rs die om het leven komen in het verkeer? Dan is telkens de auto het vaakst de tegenparti­j in het verkeerson­geval. Op dat vlak is er niks nieuws onder de zon in de statistiek­en voor het jaar 2019 van de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde (VSV). Wie sterft in welk ongeval, dat is de vraag die de VSV zich stelt.

Ook voor automobili­sten en hun passagiers is een botsing met andere auto’s vaak fataal. Maar nog vaker is er niet eens een andere auto bij betrokken. En dat is veruit de vaakst voorkomend­e doodsoorza­ak: een auto die tegen een boom of een paal belandt, of van de weg afraakte. Het aantal doden bij zo’n eenzijdig auto-ongeval steeg van 46 in 2018 naar 71 in 2019. “Een zorgwekken­de evolutie”, zegt Werner De Dobbeleer van de VSV. Bij een eenzijdig ongeval ligt haast altijd een menselijke fout aan de basis. “Er zijn niet plots meer bomen of obstakels langs de weg gaan staan”, zegt De Dobbeleer. “De verklaring is dus te vinden bij het menselijk gedrag.”

Wat dan precies de oorzaak is? “Dat is niet altijd eenvoudig vast te stellen. Onaangepas­te snelheid kan je soms berekenen. Maar of de bestuurder afgeleid was door de smartphone, kan je niet zien. Dat is een mogelijke oorzaak, net als rijden onder invloed. Of een combinatie.”

Uit de cijfers blijkt ook dat er in 2019 minder fietsers stierven in een ongeval met een auto, maar wel méér voetganger­s. Vlaanderen kan dus beter inzetten op het verbeteren van de veiligheid van fietsers en voetganger­s, zegt de VSV. “Maar ook blijven sensibilis­eren tegen gsm-gebruik, overdreven snelheid en rijden onder invloed. Een beter rijgedrag komt niet alleen de zwakke weggebruik­ers ten goede, maar ook de inzittende­n.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium