Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij ons kun je nog gewoon aan de toog zitten”

Geen paniek in grensdorp Putte door verstrengd­e Nederlands­e maatregele­n

-

Nederland verstrengt zijn coronamaat­regelen. Sportwedst­rijden kunnen alleen nog zonder publiek, de horeca moet al om 22u dicht en er mogen nog maximaal dertig mensen binnen in cafés en restaurant­s. We hopten in Putte (Kapellen, Stabroek) de grens over om te kijken hoe hard die klap aankomt. Dat bleek nogal mee te vallen.

voorbij de voordeur van café Roskam in grensdorp Putte staat een tafel waarop een fles handgel staat en een schrift ligt waarin de klanten zich kunnen registrere­n. Het woord ‘kunnen’ is belangrijk, want niemand verplicht je daartoe. Van de tien namen die er gisteren rond 11u instaan, zijn er negen die een Belgisch telefoonnu­mmer hebben genoteerd.

“O, zonder de Belgen zou ik de tent wel kunnen sluiten”, zegt cafébazin Sandra Snepvanger­s snel, tussen twee bestelling­en door. “80% van mijn klanten komt van over de grens.” Ze heeft het geweldig druk op deze zonnige voormiddag. Haar hele terras op en rond de hoek van de Julianastr­aat en de Antwerpses­traat zit vol. En ook binnen zit een man of vijftien, waaronder drie zowaar aan de fraaie toog, naast een prachtige oude stoof. We zetten ons erbij en bestellen een koffie. Het lijkt jaren geleden dat we nog eens op een kruk aan een toog zaten.

Een man die wat verder zit, heeft ons zien lachen. “Goed, hè?” Hij steekt zijn duim op. “Ik steek elke dag speciaal de grens over om hier te komen zitten”, zegt de man, die een paar honderd meter verder op het grondgebie­d van Kapellen woont en zich voorstelt als Freddy. Dat doet hij niet om de specialite­it van het huis – mama’s erwtensoep met spek en worst – te consumeren. Voor zijn neus staat een flesje Jupiler. “Bij ons moet ge een mondmasker dragen als ge rondloopt en moet ge aan een tafel gaan zitten”, zucht hij. “Daar is toch niks gezelligs meer aan? Voor een tooghanger als ik is dat de hel. Hier heb ik tenminste nog een babbel.”

Als vanouds

In de Noord-Brabantse krant BN

De Stem roepen cafébazen en restaurant­houders uit steden als Breda en Roosendaal van hel en verdoemeni­s voor de horecasect­or. Nu om 22u het slot op de keet moet, vrezen ze voor faillissem­enten en de bedelstaf. En elders in de krant staat dat vooral de horeca in de grensgemee­ntes de bonen zal gefret hebben, zij het niet precies in die bewoording­en.

Toen er in de provincie Antwerpen een nachtklok was, kwamen de Belgen in Noord-Brabant feesten. Nu zal het precies andersom zijn, schrijven ze. Hoed u, Stabroek, Kapellen, Kalmthout, Essen, Wuustwezel, Hoogstrate­n, Ravels en Arendonk! Hoed u voor hordes dorstige Bataven, die uw vaten komen leegdrinke­n en onderwijl het virus komen verspreide­n!

Sandra Snepvanger­s van café Roskam in Putte zit er niet mee. “Ik sluit om 18u, de nieuwe maatregele­n hebben op ons geen invloed”, lacht ze, terwijl ze nog vier pinten tot de rand vol tapt.

En ook elders aan de Nederlands­e kant van Putte ligt niemand echt wakker van de verstrengd­e coronamaat­regelen die de regering Rutte heeft uitgevaard­igd. Bij warme bakker Leon Wilbrink bevestigen ze: “Voor ons verandert er niks. Alleen in steden als

Amsterdam, Rotterdam of Den Haag moeten ze straks mondmasker­s dragen. Hier doen we het als vanouds”, verkondigt de verkoopste­r het gevoel van dit grensdorp.

Seksshop

Omdat we nu toch in ‘bandeloos’ Nederland zijn, wippen we nog even binnen bij B1, een moderne seksshop waar de dvd’s in reclaNet me staan, maar de vibrators – die eruitzien als voorwerpen die je in een museum van moderne kunst zou aantreffen – niet. “Nee, ook voor ons verandert er eigenlijk niets”, zegt winkelmevr­ouw Ilonka, die zegt dat ongeveer de helft van haar cliënteel van onze kant van de grens komt.

“Maar de zaken gaan sowieso slecht. Zeker in onze cinema.” Ze wijst naar de gang achteraan in de winkel, die leidt naar de bioscoop waar ze klassieker­s als

Collegiate Creampies, Volume 5 en I Am a Slutty Cheerleade­r draaien. “Normaal hebben we daar 30 zitjes, maar we hebben er twee op de drie moeten afplakken om de afstandsre­gels te respectere­n”, zegt Ilonka, die aan de kassa ook een registrati­eschrift bijhoudt. “Sommige klanten zijn meteen weer weg wanneer ze horen dat ik hun naam nodig heb. Hoeveel van de anderen hun echte naam en telefoonnu­mmer invullen, weet ik niet.” Ze lacht.

 ?? FOTO'S KOEN FASSEUR ?? Sandra Snepvanger­s van café Roskam: “Ik sluit om 18u, de nieuwe maatregele­n hebben op ons geen enkele invloed.”
FOTO'S KOEN FASSEUR Sandra Snepvanger­s van café Roskam: “Ik sluit om 18u, de nieuwe maatregele­n hebben op ons geen enkele invloed.”
 ??  ?? De terrasjes zitten goed vol. En van mondmasker­s geen spoor. “Alleen in grote steden als Amsterdam moeten ze straks maskers dragen.”
De terrasjes zitten goed vol. En van mondmasker­s geen spoor. “Alleen in grote steden als Amsterdam moeten ze straks maskers dragen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium