Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is het begin van het Chinese auto-offensief”

Geelse importeur brengt het ‘Gele Gevaar’ naar Belgische garages

-

Ooit van de automerken BAIC of DFSK gehoord? Als het van Garage Laenen in Geel afhangt, komt daar binnen afzienbare tijd veranderin­g in, want de autohandel­aar is voortaan de officiële importeur van de twee Chinese merken in ons land.

Broer en zus Ignace en Elvira Laenen van de gelijknami­ge garage in Geel legden zich na het aflopen van de concessie met het Koreaanse Kia begin dit jaar als allereerst­en in ons land toe op de Chinese autoconstr­ucteurs BAIC – spreek uit alsof u het over een Engelse fiets heeft – en DFSK. De voorbije maanden hebben ze enkele types uitvoerig getest en intussen rijden er ook al zo’n veertig voertuigen van de merken in ons land rond. Onder de naam OneAutomot­ive is de familie Laenen nu ook de officiële importeur van beide merken voor België. Zes garages in onder andere Weelde (Ravels) en Temse brengen ze op de markt, tegen eind 2020 loopt dat aantal wellicht op tot vijftien.

“Bij ons zijn DFSK en BAIC nog totaal onbekend, maar in China staan ze in de top vijf van de automerken”, zegt Ignace Laenen. “We zagen al een tijdje aankomen dat de Chinese fabrikante­n hun vizier ook op Europa zouden richten. De twee groepen die we nu verdelen, hebben overigens ook sterke connecties met Europese merken en maken er zelfs wagens voor

We zijn hier al ruim een jaar mee bezig en merken dat de

(zie kader,

red.). belangstel­ling groeit. Je ziet dan hoe een auto jou op de snelweg voorbijrij­dt en plots weer afremt om je wagen eens goed te bekijken.”

Vanaf 20.000 euro

Is de Belg klaar om zijn wantrouwen tegenover Chinese producten te overwinnen en in een bolide van oosterse makelij te stappen? “Je Amerikaans­e smartphone van 1.000 euro wordt in China gemaakt. Ook de nieuwe elektrisch­e BMW iX3 (een Duits merk, red.) wordt volledig in China geassemble­erd. Wat uit China komt, is dus niet altijd prul. Twintig jaar geleden bleken de Chinezen nog niet klaar om hun intrede te maken op de westerse markt, maar sindsdien is alles sterk geëvolueer­d. De auto’s zijn van veel betere kwaliteit, de prijs blijft goed betaalbaar – we hebben een gamma van 20.000 tot 30.000 euro – en ecologisch staan ze voor op ons. Elektrisch­e auto’s zijn hier nog zeldzaam, in China zijn ze sterker ingeburger­d. Wij zetten dus ook uitsluiten­d in op voertuigen op aardgas (CNG) of elektricit­eit.”

Autokenner Tony Verhelle, voormalig hoofdredac­teur van

AutoGids, beschouwt deze stap als “het begin van het Chinese auto-offensief”. “Vroegere pogingen bewezen vooral dat China goedkope kopieën van westerse voertuigen maakte”, zegt Verhelle. “Chinezen stelen nog altijd met hun ogen. Dat leidde al tot veel processen, maar het voordeel is dat hun voertuigen er in onze ogen vertrouwd uitzien. Daarnaast is het wel duidelijk dat ze er op het vlak van kwaliteit en veiligheid een pak op vooruit zijn gegaan, onder meer door samenwerki­ngen met grote Europese autogroepe­n. Je moet nog altijd geen topsegment verwachten, maar daar zijn de prijzen ook niet naar. Ik ben benieuwd hoe het evolueert. Als de Belg er geen probleem meer in ziet om met een Koreaanse auto te rijden, waarom dan niet met een Chinese?”

Tony Verhelle

Ex-hoofdredac­teur ‘AutoGids’

“Chinese wagens zijn er een pak op vooruitgeg­aan. Je moet nog altijd geen topsegment verwachten, maar daar zijn de prijzen ook niet naar.”

 ?? FOTO HANS OTTEN FOTO HANS OTTEN ?? Ignace en Elvira Laenen brengen vanuit Geel de Chinese automerken BAIC en DFSK op de Belgische markt.
FOTO HANS OTTEN FOTO HANS OTTEN Ignace en Elvira Laenen brengen vanuit Geel de Chinese automerken BAIC en DFSK op de Belgische markt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium