Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrijheid voor reuzen

- Dominique Piedfort

Voor mijn kinderen is het leven niet altijd even simpel. Opgroeien in Borgerhout met een Kempense vader, begin er maar aan. Toch bewaren ze eind september perfect het evenwicht. De ene week naar Beerse-kermis, een weekend later genieten ze van de Reuskens van Borgerhout. Nooit van gehoord? Wacht, ik zal dat even uitleggen.

Een inwijding van een kapel was in 1536 goed voor een feest en een kermis. Daar hoorde ook een optocht bij. Sinds 1712 stelen kleine reuzen de show van een stoet die wonder boven wonder nog altijd uitrukt. Het is werkelijk een heerlijke traditie die alle kleuren in Borgerhout bij elkaar brengt.

Door corona was het afgelopen zaterdag wel een optocht in mineur. De kinderen keken beteuterd naar amper één boerenkar waarop de Reuskens wat in quarantain­e stonden. Maar niet getreurd, een dag later stond er alweer een Kempendag op het programma. Ook het familiefes­tival Storm Op Komst in de Warande in Turnhout is altijd weer een hit. De climax was dit jaar een optocht richting het stadhuis. De kinderen mochten zelf hun slogans op zelf ontworpen borden kladden.

Onderweg op de E34 ter hoogte van Zoersel dachten ze daar al wat over na. Plots haalde een auto met een wapperende Vlaamse Leeuw mij langs links in, wat ik al een beetje vreemd vond. De kinderen staarden er wat naar. “Komt die van de voetbal?”, vroeg mijn zoon.

“Ik denk het niet. Zwarte Leeuw speelde gisteren in Betekom”, antwoordde ik.

Enfin, even nadat Wout van Aert naar zilver was gespurt, kwam de optocht op gang. Ik las de slogan van mijn zoon Pablo. “Vrijheid voor iedereen, dus ook voor reuzen!” Ik vond dat hij daar veel mee bewees. Ik zag tegelijk een kind met fantasie, een stadsjonge­n en een knaap met een guitige Kempense kijk op de zaak. Een wereldburg­er zou je dat kunnen noemen.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium