Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Middelheim verwerft sleutelwer­k van Berlinde De Bruyckere

Gevierde kunstenare­s maakte vijfentwin­tig jaar geleden debuut in hetzelfde beeldenpar­k

- FRANK HEIRMAN www.middelheim­museum.be

Het Middeheim Museum heeft zijn collectie versterkt met een sleutelwer­k van Berlinde De Bruyckere. Het beeld bestaat uit drie middeleeuw­se wapens die vastgeklon­ken zijn aan bomen. De kunstenare­s maakt het meer dan 25 jaar geleden en legde ermee de kiem van een indrukwekk­ende internatio­nale carrière.

In 1995 kreeg Berlinde De Bruyckere van directeur Menno Meewis de uitnodigin­g om een solotentoo­nstelling in het Middelheim­park te maken. De Gentse beeldhouws­ter was toen 31, had bij insiders indruk gemaakt met haar stalen Kooien, maar had nog nooit in een museum tentoonges­teld.

“Ik kreeg de kans om te doen wat ik wilde”, blikt De Bruyckere terug. “Ik heb met oude dekens gewerkt, die ik volgens kleurpatro­nen uitzocht. Gedrapeerd op bomen, hooimijten, staanders en rekken vormden ze sculpturen onder de werktitel Onschuld kan

een hel zijn. De dekens en de bomen, maar ook het ijzer als drager, zouden nadien altijd in mijn werk blijven.”

Daarop volgden vele tentoonste­llingen in musea in binnen- en buitenland, met als hoogtepunt­en haar deelnames aan de Biënnales van Venetië. Vijfentwin­tig jaar na haar debuut was het voor Middelheim het moment om De Bruyckere

terug te vragen. Vooral omdat ze destijds een prachtige archiefdoo­s met voorontwer­pen, schetsen, knipsels en een gesigneerd­e deken had achtergela­ten.

Sinds vorig jaar maakt die doos deel uit van vijftig exceptione­le collecties­tukken die een plaats kregen in het nieuwe kijkdepot. Met focustento­onstelling­en zoomt Middelheim jaarlijks in op één van die blikvanger­s. Dit jaar was dus De Bruyckere aan de beurt. Zij stelde voor om inzicht te geven in haar creatiepro­ces toen en vandaag. Daarom stelde ze vijf toontafels samen met daarop knipsels uit kranten en kunstboeke­n, aangevuld met schetsen of ideeën. De papiertjes hingen opgeprikt bij haar in het atelier. Op een film geeft ze er nu commentaar bij.

Zoersel 1993

Het bleef niet bij een focustento­onstelling, want De Bruyckere zorgde ervoor dat het beeldenpar­k zich kon verrijken met de allereerst­e buitenscul­ptuur die ze ooit realiseerd­e. “Ik maakte ze voor een groepstent­oonstellin­g in het park van Zoersel in 1993”, licht ze toe. “Het was de eerste keer dat ik met bomen werkte. De titel Onschuld kan een hel zijn hergebruik­te ik voor mijn expo in Middelheim in 1995.”

Oorspronke­lijk bestond het werk uit vier stalen goedendags die aan bomen waren vastgeklon­ken. In Middelheim zijn het er drie. De Bruyckere: “Na Zoersel zijn er twee elementen verkocht. Omdat één eigenaar opnieuw wilde verkopen, heb ik de twee onderdelen die ik zelf nog in bezit had, geschonken. Zo hebben we het werk kunnen restaurere­n en aanpassen aan de nieuwe locatie. De beukenbome­n, het bladerdak en de geheimzinn­ige sfeer in Zoersel en Middelheim zijn vergelijkb­aar.”

Extra attractie Als extra attractie maakte De Bruyckere in het Braempavil­joen

een herwerking van de installati­e met dekens die ze er in 1995 realiseerd­e. “Ik had die oude dekens toen zorgvuldig verzameld en bestikt met mijn naam en nummering. Ze werden te koop aangeboden. De bezoekers konden ze bewonderen op staanders, maar dat had toen geen succes”, bekent De Bruyckere. “Slechts enkele ervan werden verkocht.”

Vandaag zou dat wel anders zijn. Helaas zijn de kunstediti­es niet meer te koop, want de kunstenare­s besliste om de installati­e als totaalbeel­d te behouden.

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Berlinde De Bruyckere en museumcura­tor Pieter Boons bij de spectacula­ire aanwinst in het Middelheim.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Berlinde De Bruyckere en museumcura­tor Pieter Boons bij de spectacula­ire aanwinst in het Middelheim.
 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? De remake van de installati­e met dekens in het Braempavil­joen.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O De remake van de installati­e met dekens in het Braempavil­joen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium