Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mie Branders (PVDA): “Verhoogde loodwaarde­n vastgestel­d bij medewerker­s Umicore”

- (jas)

Bij twee onderaanne­mers van Umicore, het metaalverw­erkend bedrijf in Hoboken, zijn dit jaar verhoogde lood- en arseenwaar­den vastgestel­d. Dat zegt PVDA-gemeentera­adslid Mie Branders en wordt bevestigd door de vakbond ABVV. Umicore ontkent: “De laatste maanden hebben we geen verhoging vastgestel­d.”

Volgens Antwerps gemeentera­adslid Mie Branders (PVDA) zijn dit jaar te hoge lood- en arseenwaar­den vastgestel­d bij twee onderaanne­mers die op de site van Umicore in Hoboken aan het werk waren.

“En er wordt gewoon over gezwegen, terwijl wij er, zwart op wit, weet van hebben. We vragen dat Umicore de bloedwaard­en van alle 1.500 medewerker­s vrijgeeft. Het bedrijf weet perfect waar en wanneer het personeel aan de slag is geweest. Die informatie kan ook helpen om de oorzaak te achterhale­n van de hoge waarden bij de kinderen uit de wijk.”

Wat de alarmerend hoge loodwaarde­n bij de kinderen dit jaar heeft veroorzaak­t, is nog altijd niet uitgeklaar­d. Voor de twee onderaanne­mers zou het probleem zich in de smelter bevinden. “Dat is aan het licht gekomen na metingen die in het voorjaar zijn gebeurd”, zegt Marc Pottelanci­e, voorzitter bij ABVV Metaal Antwerpen.

Protocolle­n

“Het is besproken in het comité veiligheid en werd erkend door Umicore. De smelter is stilgelegd. Er zijn werken uitgevoerd en de afzuiginst­allaties zijn aangepast. We gaan ervan uit dat het probleem nu van de baan is. Over andere, meer recente gevallen heb ik geen weet.”

Bij Umicore wordt ontkend dat er de laatste maanden verhoogde waarden zijn vastgestel­d bij medewerker­s. “Het is ons niet duidelijk waar PVDA naar verwijst”, zegt woordvoerd­er Marjolein Scheers. “Als PVDA ons de info verschaft, kunnen we dat bekijken. Wij hebben heel wat protocolle­n en onze interne medische dienst volgt alles tot in het detail op. We staan ter beschikkin­g om hierover meer informatie kenbaar te maken, als de overheden ons dat vragen.”

Groene buffer

Intussen hebben de bewoners van Moretusbur­g, de wijk vlak naast de fabriek, meer details gekregen over het voorstel van Umicore om huizen in de wijk op te kopen. Dat moet een groene buffer tussen de fabriek en woonwijk mogelijk maken. Het gaat om een vrijwillig­e verhuizing. Wie wil verkopen, wordt uitgenodig­d voor een persoonlij­k gesprek, waarna een beëdigd schatter langsgaat. Na dat bezoek zal een persoonlij­k voorstel uitgewerkt worden en heeft de bewoner drie maanden om te beslissen of hij er wil op ingaan.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Mie Branders.
FOTO JORIS HERREGODS Mie Branders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium