Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te koop: zaad van vergeten tomaten

Arboretum biedt ook plantjes aan

-

Ancienne Belge, Gloire de Wilrijck of Blanche d’Anvers. Het zijn oude tomatenras­sen die in de winkel niet meer te koop zijn. Wie er toch van wil genieten, kan terecht in het Arboretum. Vrijwillig­ers bieden er zaadjes aan. Daar moet je wel zelf mee aan de slag.

Vrijwillig­ers verwerken momenteel de tomaten van het voorbije tomatenfes­tival. Van de honderden rassen die er werden tentoonges­teld, worden de zaadjes verzameld. Daniëlle Verbeke (65) is een van de drijvende krachten. “Op het tomatenfes­tival etaleren we meer dan vierhonder­d tomatenras­sen. Die komen van verzamelaa­rs. Dat zijn mensen met mondiale relaties of die beroepshal­ve op veel plaatsen in de wereld komen en daar tomaten van meebrengen. Zij schenken een deel aan het Arboretum op voorwaarde dat wij de zaadjes conservere­n en te koop aanbieden. De landbouwaf­deling van het PITO is ook betrokken partij. De leerlingen kweken voor ons honderden tomatenpla­ntjes. Door corona was de school echter gesloten. Gelukkig namen de vrijwillig­ers van het Arboretum hun taak over”, zegt Daniëlle Verbeke.

De zaden klaarmaken voor de uiteindeli­jke verkoop, vraagt veel werk van de vrijwillig­ers. “Eerst worden de tomaten ontdaan van alle zaadjes. Dat is een blubberige bedoening, die we bewaren in plastic potjes, waar we wat water aan toevoegen. Dat mengsel beschimmel­t na enkele dagen. De zaadjes die komen bovendrijv­en en de blubber gooien we weg. De goede zaadjes worden gedroogd en in zakjes gestopt. Alle rassen worden gecontrole­erd aan de hand van internatio­nale beschrijvi­ngen. Wat niet voor de volle 100% correspond­eert, verdwijnt. Zo houden we met grote zekerheid raszuivere tomaten over”, geeft Rob Van Bauwel van het Arboretum mee.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? De vergeten tomaten worden eerst geshowd tijdens het tomatenfes­tival.
FOTO ERIK VANDEWALLE De vergeten tomaten worden eerst geshowd tijdens het tomatenfes­tival.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium