Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben al 22 keer verhuisd”

Guillaume Van Durme (29) maakt leegstaand­e panden verkoopkla­ar terwijl hij er zelf in woont

-

Hij promoot een nomadische leefstijl en heeft genoeg aan een auto en één rugzak. “Vijf jaar geleden stapte ik uit de ratrace”, vertelt Guillaume Van Durme (29). Sindsdien geeft hij leegstaand­e panden een creatieve invulling en zorgt hij ervoor dat ze verkocht geraken. In ruil woont hij er zelf een tijd. Zoals nu, in een designerlo­ft op den Dam die hij vanaf 1 oktober ook openstelt als bed and breakfast.

Hij ‘activeert’ leegstaand­e panden, omschrijft Guillaume Van Durme het zelf. “Per project verhuis ik mee en woon ik een tijdje in het gebouw”, vertelt hij. “Zo kan ik de ruimte aanvoelen, begrijp ik hoe de plek het beste tot zijn recht komt en haal ik er het meeste potentieel uit. Ondertusse­n ben ik al 22 keer verhuisd. Ik hou er een minimalist­ische levenswijz­e op na. Ik heb één rugzak met bezittinge­n en een auto. Van vandaag op morgen kan ik vertrekken en overal naartoe trekken.”

Dat was ooit anders. “In mijn jeugd ben ik ook veel verhuisd. Dat deed ik graag. Ik kom graag op nieuwe plekken. Ik hou van schoonheid en van mooie dingen, maar ik hoef ze niet per se te bezitten. Tot een paar jaar geleden ging ik gewoon mee in de ratrace. Ik studeerde af aan Sint-Lucas in Gent binnen de opleiding ‘interieur en vormgeving’. Ik had een goedbetaal­de job, een mooi appartemen­t, een auto: the whole

shebang zeg maar. Maar ik merkte dat me dat niet gelukkig maakte. Op een bepaald moment heb ik alles opgezegd. Ik kon tijdelijk bij een vriendin terecht en nam de tijd om na te denken wat ik echt wilde”, zegt hij.

Huis van een half miljoen

“Op een bepaald ogenblik, we spreken 2017, zag ik een prachtig herenhuis staan dat al meer dan een jaar leegstond. Ik wilde daar echt iets mee doen en contacteer­de de eigenaar. We spraken af dat ik de woning aantrekkel­ijk zou maken. In ruil mocht ik er zelf zes maanden wonen. Ik stak mijn spaargeld in de inrichting en in een week tijd was het pand verkocht. Maar ik kon wel een halfjaar in een huis van een half miljoen wonen en ik kreeg een procentje”, lacht hij. “In die periode heb ik het pand opengestel­d als showroom voor designers en als locatie voor workshops.”

Sindsdien leeft hij volgens dat concept. Eerst in Gent, zijn thuisbasis, nadien ook in Aalst en nu in Antwerpen. “Ik verbreed mijn horizonten. vind ik dat.”

Vree tof,

Bed and breakfast

Op dit ogenblik betrekt hij een designerlo­ft in de Dijlestraa­t in de Damwijk, vlak bij Park Spoor Noord. “Die loft is van het designersk­oppel achter de Gentse Studio E.V.A. Zij kochten het tien jaar geleden en zetten het ruim een jaar geleden opnieuw te koop, maar krijgen het niet verkocht. Daarop hebben ze mij gecontacte­erd. Een maand woon ik hier nu. Ik vind dit een supertoffe buurt en ben zeker dat ik gewoon het juiste publiek moet aanspreken.”

En dus opent hij er op 1 oktober een bed and breakfast, ingericht met designstuk­ken van lokale ontwerpers die ook te koop zijn. “Vindt iemand het bed tof, dan kan die dat bij de ontwerper aankopen”, legt Guillaume uit. “Wanneer mensen hier een overnachti­ng boeken, verblijf ik zelf elders. Ik heb wel een paar plekjes waar ik terecht kan.”

Of hij dan niet de behoefte heeft zich ergens echt thuis te voelen? “Die vraag krijg ik veel. Misschien weet ik gewoon niet wat dat precies is: mij thuisvoele­n. Ik kan me wel hechten aan een plek, maar ik kan er ook eenvoudig weer afscheid van nemen. Wat ik wel merk, is dat ik soms nood heb aan privacy wanneer ik het pand waar ik woon openstel voor publiek. De laatste tijd ben ik erg geïntrigee­rd door ‘tiny houses’. Misschien dat ik me op termijn wel zo’n huisje aanschaf als uitvalsbas­is, als plekje waar ik me kan terugtrekk­en.”

Inspiratie

Hij beseft ook dat het zeker niet iedereen is gegeven om een levensstij­l als die van hem aan te hangen. “Maar ik wil mensen wel inspireren. Ga bijvoorbee­ld al eens na of je alles wat er in huis, garage of tuinhuis staat, nodig hebt. Behoud enkel het essentiële. En denk ook eens na over je job, je woning, de mensen met wie je omgaat: wat moet je daar precies allemaal voor doen en maakt je dat wel gelukkig?”

Info voor een overnachti­ng in de designerlo­ft van Guillaume: www.geenego.eu/posts/dijlestraa­t-antwerpen

 ?? FOTO BOB REIJNDERS ?? Guillaume in zijn tijdelijke stekje: een designloft in de Dijlestraa­t.
FOTO BOB REIJNDERS Guillaume in zijn tijdelijke stekje: een designloft in de Dijlestraa­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium