Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“PVDA wil ons in een slecht daglicht plaatsen, meer is het niet”

Fractielei­der Hicham El Mzairh (sp.a) verdedigt standpunt over brief ter ondersteun­ing van wet-Major

- SACHA VAN WIELE

Antwerps sp.a-fractielei­der Hicham El Mzairh kreeg het tijdens de jongste gemeentera­ad zwaar te verduren van PVDA en enkele havenarbei­ders. PVDA-fractielei­der Peter Mertens hoopte op een goedkeurin­g van een brief voor het behoud van de wetMajor. Maar sp.a stemde tegen.

De wet-Major legt vast dat alleen erkende havenarbei­ders schepen in de haven mogen lossen en laden. Enkele bedrijven vechten deze wetgeving juridisch aan, zoals Katoen Natie. PVDA-fractielei­der Mertens vindt dat de gemeentera­ad in een brief aan deze bedrijven en de Belgische overheid een standpunt moet innemen voor het behoud van de wet-Major. Volgens hem een blijk van steun voor het werk van de havenarbei­ders. Hij verwijst daarbij naar 2002, toen de gemeentera­ad op initiatief van sp.a al eens unaniem zo’n brief goedkeurde. “Toen socialiste­n nog socialiste­n waren”, zei Mertens plagend in de gemeentera­ad.

U werd niet alleen door PVDA onder vuur genomen, maar ook door enkele havenarbei­ders.

Hicham El Mzairh: Het was mijn plicht als fractielei­der van sp.a om naar de havenarbei­ders te stappen die buitenston­den. Zij apprecieer­den dit ook. Er was alleen één vrouw van de PVDA die begon te roepen tegen mij. Kijk, de PVDA probeert met de brief politieke munt te slaan, maar in de realiteit verbetert dit niets aan het statuut van de havenarbei­ders. Ik sta

hierin niet alleen. Ook de socialisti­sche vakbond BTB-ABVV schrijft dit in een communicat­ie naar zijn leden:

Als havenvakbo­nd hekelen wij de manier waarop sommige politieke partijen trachten munt te slaan uit deze situatie en er enkel op uit zijn om zieltjes te winnen.

Voormalig gemeentera­adslid Kathleen Van Brempt, lid van uw partij, kwam in 2002 zelf met een brief rond de wet-Major naar de gemeentera­ad. Toen kon het blijkbaar wel?

Dat is ondertusse­n achttien jaar geleden

en de situatie was toen anders. Nu zitten we in een juridische procedure. Als partij zijn wij overtuigd van de scheiding der machten. Wij doen niet aan symboolpol­itiek. Wij gaan niet mee in de vraag van PVDA, omdat zo'n brief geen impact of invloed heeft op de strijd van Fernand Huts of andere havenbonze­n tegen de wet-Major. Bovendien is het als 'politiek signaal' redelijk onzinnig, omdat de wet-Major niet de bevoegdhei­d is van de Antwerpse gemeentera­ad, maar federale materie is. Meer dan een poging om de Antwerpse coalitie uiteen te drijven over een thema

waar we uiteraard heel andere meningen over hebben, is dit niet.

Sp.a stemde tegen deze brief rond de wetMajor omdat u de vrede wil bewaren binnen de Bourgondis­che coalitie? Het verschil met 2002 is dat u nu niet de grootste coalitiepa­rtner bent.

Als ik ervan overtuigd was dat deze brief daadwerkel­ijk de wet-Major zou versterken, dan maakte het standpunt van de coalitiepa­rtners niets uit. Dan zou ik het goedkeuren, maar dat doet hij niet. Deze brief levert geen enkele constructi­eve bijdrage aan het debat. Het doel van de PVDA is om ons in een slecht daglicht te plaatsen en zichzelf in het spotlicht te zetten op de rug van de havenarbei­ders. Bovendien staat de erkenning en de verdedigin­g van de wet-Major in het Antwerpse bestuursak­koord. Op stadsnivea­u zitten we binnen de coalitie op dezelfde lijn.

Hicham El Mzairh

Antwerps sp.a-fractielei­der

“Meer dan een poging om de Antwerpse coalitie tegen elkaar uit te spelen op een thema waar we uiteraard heel andere meningen over hebben, is dit niet.”

Peter Mertens

Antwerps PVDA-fractielei­der

“In 2002 keurde sp.a een soortgelij­ke brief ter ondersteun­ing van de wet-Major wel unaniem goed. Maar toen waren socialiste­n nog socialiste­n.”

Is sp.a nog wel de stem van de havenarbei­ders? Of zoals Mertens zei: zijn er nog socialiste­n bij de socialiste­n?

Onze loyaliteit aan de havenarbei­ders is ongewijzig­d en dit doen we niet voor hun stemmen. Ik weet dat die niet allemaal voor de socialiste­n stemmen. Het gaat hier over het beschermen van de havenarbei­d. Dat doe je door mee te onderhande­len over onder meer een nieuwe federale regering. Door aan de tafel te zitten, zoals we nu ook doen.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Voor de debatten van de gemeentera­ad begonnen, scandeerde­n de havenarbei­ders dat iedereen met zijn handen van de wetMajor moet blijven.
FOTO'S JORIS HERREGODS Voor de debatten van de gemeentera­ad begonnen, scandeerde­n de havenarbei­ders dat iedereen met zijn handen van de wetMajor moet blijven.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium