Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chemie is er, droomhuwel­ijk nog niet

Veel vraagteken­s rond mogelijke comeback bij Malinwa

- THOMAS STANDAERT

Zeventien jaar na zijn afscheid als jeugdspele­r Achter de Kazerne mikt Steven Defour (32) op een comeback bij KV Mechelen. Dat hij ooit zou terugkeren, stond in de sterren geschreven. Maar heeft het droomhuwel­ijk ook kans op slagen?

Dat Steven Defour, na zes maanden individuee­l trainen, opnieuw boven water komt bij KV Mechelen is geen verrassing. De Hombekenaa­r verkondigt al jarenlang dat hij ervan droomt zijn carrière af te sluiten bij de club waar het destijds allemaal voor hem begon. Of het ook effectief tot een deal kan komen, zal afhangen van de volgende drie vragen.

WIL DEFOUR INLEVEREN?

Het eerste en grootste struikelbl­ok blijft het financiële plaatje. KV Mechelen zit er niet warmpjes bij en de situatie rond hoofdaande­elhouder Dieter Penninckx - sinds 11 september opgesloten in de Mechelse gevangenis - maakt de zaken er allesbehal­ve makkelijke­r op. De enige manier waarop Malinwa Defour kan binnenhale­n, is via een prestatieg­ericht contract, tenzij de club in de komende dagen nog de jackpot wint met een internatio­nale toptransfe­r voor Aster Vranckx.

Hoe dan ook zal Defour fors moeten inleveren als hij in Mechelen wil blijven. Bij Antwerp verdiende de voormalige winnaar van de Gouden Schoen naar verluidt meer dan een miljoen euro. Bij KV zal hij zich tevreden moeten stellen met een fractie van dat bedrag. De club kan het zich in de huidige context niet veroorlove­n om grote financiële risico’s te nemen.

De vraag is dus hoever Defour wil gaan om de club van zijn hart tegemoet te komen. Ongetwijfe­ld zullen er financieel interessan­tere opties zijn pad kruisen (Turkije?), maar de onzekerhei­d van een dergelijk exotisch avontuur schrikt de inmiddels 32-jarige middenveld­er toch wat af. In Mechelen vindt hij stabiele grond onder zijn voeten bij een club waar de fans hem op handen zullen dragen.

IS DEFOUR FIT?

Daarnaast moeten er ook vraagteken­s geplaatst worden bij de fysieke paraatheid van Defour. Bij Antwerp stond hij vorig seizoen tien keer aan de aftrap, bij Burnley het seizoen daarvoor slechts negen keer. Defour oogt scherp, maar sukkelde de voorbije jaren met vele blessures. Na zes maanden zonder groepstrai­ning zullen ze bij KV toch met enige voorzichti­gheid met hem moeten omspringen. Daarom werd besloten om hem gisteren niet te laten deelnemen aan de trainingss­essie en hem in de plaats daarvan lactaattes­ts te laten afleggen.

HEEFT KV DEFOUR WEL NODIG?

Met Joachim Van Damme, Rob Schoofs, Aster Vranckx, Geoffry Hairemans en Onur Kaya heeft KV al wel wat schoon volk rondlopen op het middenveld. Puur sportief gezien heeft Wouter Vrancken dus geen nood aan een type-Defour. Alle kwaliteite­n van Defour (grinta, leiderscha­p, voetballen­d vermogen en sterk op stilstaand­e fases) vinden we ook terug bij ofwel Van Damme ofwel bij Schoofs.

De enige manier waarop de Gouden Schoen van 2007 zich wel zou kunnen onderschei­den, is door een natuurlijk­e leidersrol op zich te nemen. Buiten Igor De Camargo is er bij KV Mechelen niemand die kan teren op een rijke internatio­nale carrière. Met 52 caps voor de Rode Duivels, 55 wedstrijde­n in de Europese competitie­s (22 in Champions League en 33 in Europa

League), 51 wedstrijde­n in de Premier League en 113 wedstrijde­n bij de Portugese grootmacht Porto heeft Defour meer dan genoeg adelbrieve­n om een jong veulen als Aster Vranckx onder zijn vleugels te nemen.

Alleen is het afwachten of de rest van de kleedkamer hem die leidersrol ook wil toevertrou­wen. Onder het trainersch­ap van Wouter Vrancken is de groepsdyna­miek heilig bij KV Mechelen. De intrede van een ‘vedette’ als Steven Defour zou die dynamiek weleens kunnen verstoren.

Gezien de vele vraagteken­s rond Defour lijkt de huidige aanpak van KV ons dan ook de juiste. Door hem als vrije speler te laten meetrainen kunnen club en speler elkaar in de komende dagen en weken wat verder

aftasten. Dat er chemie in de lucht hangt, staat vast. Of er binnenkort ook huwelijksk­lokken luiden boven het AFAS Stadion, valt nog af te wachten. Veel Malinwafan­s zijn alvast in blijde verwachtin­g.

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? De natte droom van menig Malinwa-supporter werd gisteren al voor een deel waar: Steven Defour in KVM-outfit in het Mechelse stadion. Maar over zijn nabije toekomst blijft het speculeren.
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY De natte droom van menig Malinwa-supporter werd gisteren al voor een deel waar: Steven Defour in KVM-outfit in het Mechelse stadion. Maar over zijn nabije toekomst blijft het speculeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium