Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De stad blokkeerde mij”

Antwerpse ‘coronavluc­htelinge’ houdt expo in bos in Pulderbos

-

Op haar 21ste trok Marleen Geluykens (63) thuis in Zandhoven de deur achter zich dicht om het bruisende stadsleven op te zoeken. Maar tijdens de lockdown blokkeerde ze door de stedelijke drukte en keerde van Antwerpen terug naar de natuur en de rust van haar roots. Daar herwon ze haar creativite­it en exposeert ze nu de komende twee weekends haar ‘coronaschi­lderijen’ in een bos.

Ze mist wel wat het culturele leven in de stad en behoudt voorlopig haar woonst en atelier in Antwerpen-Zuid. Maar hoe langer ze in de afgelegen chalet in de bossen van Pulderbos verblijft, hoe meer Marleen het gevoel krijgt dat de terugkeer naar haar roots wel eens definitief kan zijn.

“Tot mijn achtste ben ik naar de lagere school in Massenhove­n geweest, daarna bezocht ik de lagere school in Zandhoven. Mijn ouders hadden een fruitbedri­jf. Ik was heel geëngageer­d, zetelde in de jeugdraad, speelde toneel en zat in de jeugdbeweg­ing. Maar op mijn 21ste werd Zandhoven me toch iets te beklemmend. Ik had een grote drang om mijn vleugels uit te slaan en ben hier vertrokken”, vertelt Marleen, die twee zonen en vier kleinkinde­ren heeft.

Sindsdien woonde ze altijd in de stad. “Ik ben maatschapp­elijk assistente van opleiding en woonde een tijd in Lier en Mechelen. In die laatste stad heb ik ook lang gewerkt. Nu woon ik al een hele tijd in Antwerpen. Ik heb altijd graag in de natuur gezeten en ga ook graag joggen. Sinds het coronaviru­s is uitgebroke­n, lijkt het wel of de hele stad mijn lievelings­plekjes ontdekt heeft. Vroeger was het altijd rustig in de Hobokense Polder, aan het Noordkaste­el en in Park Den Brandt. Tijdens de lockdown liep iedereen elkaar er voor de voeten. Je kan nergens meer rustig gaan joggen.”

Marleen Geluykens merkte dat die drukte haar onrustig maakte en creatief deed blokkeren.”Ik was al even bezig aan een boek over mijn eigen persoonlij­ke worsteling­en en het onvrij zijn, in combinatie met de ervaringen die ik als psychother­apeute had meegemaakt. Maar ineens lukte het schrijven mij niet meer. Sinds 1987 ben ik met kunst bezig. Zo volgde ik les bij Frans Kroes in Mechelen, ondertusse­n overleden. Momenteel zit ik in mijn derde jaar experiment­ele kunst aan de Koninklijk­e Academie in Antwerpen. Normaal werk ik heel intuïtief en abstract. Maar ook dat vlotte niet meer. Het buikgevoel was weg, mijn inspiratie. De schilderij­en die ik tijdens die coronaperi­ode in Antwerpen maakte waren heel donker en verstikken­d, maar toch met een schemering van licht erdoor, zodat je ziet dat ik wel hoopvol bleef. Ik ben van nature een optimistis­ch persoon.”

Marleen besefte dat het na meer dan veertig jaar leven in de stad de hoogste tijd was om terug te keren naar het platteland, en vond ze de chalet in Pulderbos, via-via. Vanaf dat ze er haar intrek nam, begon alles weer ‘te stromen’, zo verwoordt Marleen het zelf. “De inspiratie voor mijn boek kwam terug en ik trof een goeie copywriter die me bijstaat zodat het boek hopelijk begin 2021 kan uitkomen. Ook mijn schilderwe­rk - ik werk vooral met acrylverf of ecoline - gaat opnieuw veel beter. Ik vermoed dat niet alleen die drukte in de stad me heeft lamgelegd, maar ook het feit dat ineens de kans om te reizen en nieuwe plaatsen en mensen te ontmoeten is weggevalle­n door de coronacris­is. Heel mijn leven heb ik veel gereisd. Die vrijheden vielen een voor een weg.”

Marleen blijft wel wat pendelen tussen Antwerpen en Pulderbos. “Ik zit nog volop in de ontdekking­sfase. Het Zoerselbos, de Lovenhoek, interessan­te mensen ontmoeten in café In de Klok in Pulderbos als ik daar mijn krant ga lezen: ik stel mij open voor nieuwe dingen hier. En ik merk omgekeerd dat de mensen hier op de buiten waar ik mij voor openstel, ook vriendelij­k en geïnteress­eerd zijn in mijn verhaal.”

Of we haar een coronavluc­htelinge mogen noemen? “Ja, want zo is het eigenlijk wel. Er zijn bepaalde aspecten van Antwerpen die ik hier mis. Maar anderzijds geven de stilte en rust mij zoveel terug. Voor mij was het ’s avonds ook wennen aan het donker. Hier in mijn straat brandt nauwelijks straatverl­ichting. Dat was ik niet meer gewend. Mijn kleindocht­er kwam al een voederhuis­je voor eekhoorns en vogels hangen.” KRISTIN MATTHYSSEN

Marleen Geluykens, Kunst in het Bos, Mastenbaan 32 in Pulderbos, 3-4 oktober en 10-11 oktober, 11-17u

Marleen Geluykens

Kunstenare­s

“Sinds het coronaviru­s is uitgebroke­n, lijkt het of de hele stad mijn lievelings­plekjes ontdekt heeft.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Marleen Geluykens met haar door corona geïnspiree­rd schilderij. De natuur doet haar deugd in coronatijd.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Marleen Geluykens met haar door corona geïnspiree­rd schilderij. De natuur doet haar deugd in coronatijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium