Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sommige wijkcomité­s kennen procedures te goed”

Sascha Luyckx (sp.a) uit kritiek op burgerbegr­oting

-

Sp.a-districtsr­aadslid Sascha Luyckx merkt op dat er iets mank loopt aan de burgerbegr­oting. “Sommige wijkcomité­s kennen de procedures erg goed en halen zo meer projecten binnen.”

In de burgerbegr­oting mogen inwoners van district Antwerpen 1,4 miljoen euro in verschille­nde stappen verdelen over zelf bedachte leefbaarhe­idsproject­en. Alleen: maar een deel van de inwoners doet daaraan mee. En sommigen weten ondertusse­n perfect hoe ze het moeten aanpakken, zegt Sascha Luyckx van oppositiep­artij sp.a.

“Het gaat om wijkcomité­s die heel goed georganise­erd zijn”, zegt Luyckx. “Ze kennen de procedure na al die jaren burgerbegr­oting. Er komt best wel wat bij kijken. Ze kunnen de stappen perfect doorlopen en met campagnes en kennissen veel stemmen ronselen voor de projecten in hun wijken. Dat wordt weleens de ‘participat­ie-elite’ genoemd.”

Luyckx geeft een concreet voorbeeld: “Zeven van de vijftien goedgekeur­de projecten onder het thema ‘groen in straten en op pleinen’ worden uitgevoerd in de Atheneumwi­jk. Een zakdoek groot is die wijk, als je ze vergelijkt met heel het district Antwerpen. In wijken als het Kiel en de Luchtbal of de vlakbij gelegen Seefhoek is dan weer geen vergroenin­gsproject voorzien.”

“Het is heel leuk dat die wijkcomité­s zo actief meedoen en de burgerbegr­oting is een fantastisc­h concept dat we zeker kunnen behouden. Maar misschien moeten we een andere manier zoeken om evenwicht in de verdeling te krijgen. Een systeem waarbij inwoners van alle strekkinge­n in het district betrokken worden.”

Schepen van Burgerpart­icipatie Femke Meeusen (Groen): “Er gebeuren vanuit het district investerin­gen in de verschille­nde wijken met 90% van het budget, bewoners maken daarnaast eigen keuzes over wat zij specifiek belangrijk vinden met 10% van het budget in de burgerbegr­oting. Als college komen we niet tussen in de keuze die bewoners nemen.”

“Dit jaar is, omwille van corona, extra is ingezet op kwetsbare doelgroepe­n”, gaat Meeusen verder. Maar verdere aanpassing­en zijn mogelijk. De burgerbegr­oting wordt daarnaast voortduren­d bijgestuur­d en geëvalueer­d.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? “Zeven van de vijftien goedgekeur­de projecten onder het thema ‘groen in straten en op pleinen’ worden uitgevoerd in de Atheneumwi­jk”, zegt Sascha Luyckx in de Klappeistr­aat, waar een project met zelfvoorzi­enende bloemzuile­n goedgekeur­d is.
FOTO DIRK KERSTENS “Zeven van de vijftien goedgekeur­de projecten onder het thema ‘groen in straten en op pleinen’ worden uitgevoerd in de Atheneumwi­jk”, zegt Sascha Luyckx in de Klappeistr­aat, waar een project met zelfvoorzi­enende bloemzuile­n goedgekeur­d is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium