Gazet van Antwerpen Stad en Rand

750 gratis fotoshoots gaan in mum van tijd de deur uit

Portretfot­ografen zoemen uit dankbaarhe­id in op zorgperson­eel

- JAN AUMAN

De actie van veertien profession­ele portretfot­ografen om gratis fotoshoots te organisere­n voor mensen uit de zorgsector, is een onverwacht groot succes. Alle 750 sessies zijn volgeboekt. Wij gingen mee op reportage met Inge Nijs van Zoemin uit Schoten die in afwachting van de verzorgend­en van Residentie Ruggeveld in Deurne alvast hun directieta­ndem Sigrid Schram en Liesbet Van Hertbrugge­n vastlegde.

“Een spontaan gebaar van dank en respect tegenover de vele mensen die in deze coronacris­is al zo’n belangrijk­e rol hebben gespeeld”, verklaart Inge Nijs de actie. Het initiatief komt van haar Denderleeu­wse collega Yves Nevens.

“Het Weekend van de Klant, dit jaar op 3 en 4 oktober, is al meer dan tien jaar één groot feest, met tal van grote festivitei­ten die heel wat bezoekers lokken”, vertelt Nevens. “Door de coronamaat­regelen is dat dit jaar uiteraard uitgeslote­n, dus zochten we naar een leuk alternatie­f. Mijn vrouw is zelf in de zorgsector actief. De link tussen fotografie en zorg was snel gelegd. We gaan deze mensen op onze manier bedanken door hun een profession­ele foto aan te bieden.”

“Fant-tas-tich!”, reageert Sigrid Schram, die samen met haar broer Philippe de rusthuizen Ruggeveld en Boterlaarh­of runt, allebei in Deurne. “Hier in Ruggeveld wonen 102 bejaarden die door een ploeg van tachtig medewerker­s onder leiding van directeur Liesbet Van Hertbrugge­n uitstekend en met veel liefde verzorgd worden. Mede door hun inzet en onze kleinschal­igheid zijn wij er als onafhankel­ijke speler in de sector in geslaagd corona buiten de deuren te houden van onze residentie­s.

En of ik onze mensen hiervoor dankbaar ben.” Zwarte kringen

Ook fotografe Inge Nijs had tot dusver gelukkig geen coronageva­llen in de familie, maar zag aan haar vriendin, die op de afdeling Intensieve Zorgen van een Antwerps ziekenhuis werkt als verpleegku­ndige, dat de witte brigade grenzen heeft verlegd. “Die pikzwarte kringen rond de ogen spraken boekdelen”, vertelt Inge met veel achting.

Tekenen van vermoeidhe­id en geleverde prestaties willen Inge en haar collega’s niet in beeld brengen. “Bedoeling is om deze mensen - van verpleegku­ndige, over keukenmede­werker tot arts op hun mooist in beeld te brengen. Ik doe alle shoots in mijn studio in Schoten. Ze mogen zich kleden zoals ze willen. Enkele groepen van collega-zorgkundig­en komen per se in uniform en willen in groep op de foto, als herinnerin­g aan die gezamenlij­k geleverde strijd.“

Enkele dagen na de lancering blijkt de actie zo’n succes, dat alle veertien betrokken fotografen verspreid over heel Vlaanderen al volgeboekt zijn. “Dat geldt ook voor mij”, aldus Inge Nijs. “Ik zal zelf op twee dagen vijftig reportages maken. Een kwartier per ‘model’ is toch wel het minimum, zeker omdat alles ook coronaproo­f moet gebeuren wat ook in onze sector niet evident is. Gelukkig krijg ik hulp van een vriendin in mijn studio.”

Inschrijve­n heeft dus geen zin meer. Maar Inge Nijs gaat voor de medewerker­s van Ruggeveld en Boterlaarh­of een extra inspanning leveren. Die waren te laat op de hoogte van het aanbod en leken daardoor niet in beeld te zullen komen. “Speciaal voor hen zal ik mijn Zoemin studio ook op 10 en 11 oktober openzetten voor zo’n gratis shoot. De helden en heldinnen krijgen allemaal een mooie afdruk van 13 op 18 centimeter en een aantal digitale opnames.”

 ?? OTOF EGNI SJIN FOTO JAN AUMAN ?? …
ne teh
.taatluserd­nie
The making of...
OTOF EGNI SJIN FOTO JAN AUMAN … ne teh .taatluserd­nie The making of...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium