Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van caramboles naar koffietafe­l

Uitvaartce­ntrum Jochums koopt voormalige biljarttem­pel Salpho

- KRISTIN MATTHYSSEN

Uitvaartve­rzorging Jochums uit Oostmalle heeft het gebouw van de failliete biljarttem­pel Salpho aan de Salphenseb­aan gekocht. Eind dit jaar of begin volgend jaar wil de onafhankel­ijke uitvaarton­dernemer er een aula met mogelijkhe­id voor koffietafe­ls openen.

Uitvaartve­rzorging Jochums heeft sinds begin jaren zeventig haar vestiging aan de Dorpsweg in Oostmalle met privé-rouwkamers en een winkel. Later kwam er ook een vestiging in Rijkevorse­l bij. Jochums is nog altijd een onafhankel­ijke uitvaarton­dernemer, geleid door vader Jef en zoon Filip. Nog niet zo lang geleden werd de zaak, inclusief de rouwkamers, al eens vernieuwd. En nu komt er binnen enkele maanden dus nog een eigen aula bij.

“Al minstens vijftig procent van onze uitvaarten vindt tegenwoord­ig niet meer in een kerk plaats”, vertelt Filip Jochums. “Zeker bij personen jonger dan zestig kiest bijna niemand nog voor de kerk. Wij kunnen dan terecht in de aula van het crematoriu­m van Turnhout of feestzalen. Maar je bent zo wel altijd afhankelij­k van anderen. Bovendien zijn er in Oostmalle niet zo veel mogelijkhe­den meer wat koffietafe­ls betreft. We waren eigenlijk niet echt op zoek naar een eigen aula, want eigenlijk is dat voor een uitvaarton­dernemer financieel bijna niet haalbaar. Maar hier konden we tegen een gunstige prijs via Biddit het pand kopen, doordat het om een gerechteli­jke verkoop na een faillissem­ent ging. Het is nog even spannend geweest, want de schuldeise­rs moesten toestemmin­g

geven, maar uiteindeli­jk werd ons bod aanvaard.” Caudron

Uitvaartve­rzorging Jochums kreeg een pand in handen dat vanbinnen zwaar beschadigd was. ”Hierdoor hebben we wel extra kosten. We gaan de zaal - waar 160 mensen kunnen zitten - nu helemaal renoveren. Biljarttaf­els stonden er niet meer, maar wel nog de hypermoder­ne liften.”

Biljartcen­ter Salpho werd in 2012 mee opgericht door meervoudig wereldkamp­ioen biljart Frédéric Caudron, die toen in Westmalle woonde en toen de regerende nummer één was. De zes caramboleb­iljarttafe­ls konden met liften binnen de vier minuten via een geniaal systeem in de kelder neerdalen zodat er een feestzaal verscheen. Maar het prestigieu­s biljartcen­trum - een investerin­g van anderhalf miljoen - in het gebouw van het vroegere feestzalen­complex ’t Salphenhof kon de hoge ambities nooit inlossen. In 2015 was het al even dicht en in 2019 volgde het faillissem­ent.

Centraal gelegen

Voor uitvaartve­rzorging Jochums is de centrale ligging ideaal. “Je bent van onze zaak in de Dorpsweg - die uiteraard blijft bestaan - te voet in zes minuten daar”, vertelt Filip. “De visibilite­it is ook prima. We kregen van de omwonenden niks dan positieve reacties, omdat uitvaarten en koffietafe­ls in de vroege namiddag afgelopen zijn, en ze dus ’s avonds als ze van hun werk komen geen last meer hebben.”

De naam Salpho verdwijnt.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? De vroegere biljarttem­pel Salpho wordt een uitvaartau­la met mogelijkhe­id voor koffietafe­ls van uitvaartce­ntrum Jochums uit Malle en Rijkevorse­l.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN De vroegere biljarttem­pel Salpho wordt een uitvaartau­la met mogelijkhe­id voor koffietafe­ls van uitvaartce­ntrum Jochums uit Malle en Rijkevorse­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium