Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Invasie langpootmu­ggen door langdurige droogte

- (kma)

Een gezin uit de Schapenstr­aat wordt al een kleine week bestookt door langpootmu­ggen. Blijkbaar is er een plaag op sommige plaatsen. “Door de droogte is het seizoen van de volwassen langpootmu­ggen uitgesteld en zien we nu een piek”, legt Wouter Dekoninck, insectenke­nner van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen in Brussel uit.

Donderdaga­vond zaten er plots 24 langpootmu­ggen in de living bij Stephanie uit de Schapenstr­aat in Malle. “De dagen voorheen waren het er al eens twee of drie in de slaapkamer­s. Maar het hek is nu helemaal van de dam. We kunnen de kamers niet meer verluchten”, vertelt de jonge moeder, terwijl ze ons een vlindernet gevuld met langpootmu­ggen toont. “’s Avonds zitten de ramen en deuren vol. Ik snap het niet: we hebben geen vijver of regenput. En het rare is dat onze buren veel minder last hebben, terwijl wij in een halfopen bebouwing wonen. Er zijn hier wel veel weilanden in de buurt.”

Het doet een beetje aan The Birds van Hitchcock denken, maar dan met langpootmu­ggen in de hoofdrol. Stephanie postte enkele foto’s op sociale media. Uit de reacties bleek dat ook in andere gemeenten in de regio van een langpootmu­ggeninvasi­e sprake is.

“September is traditione­el de periode van de volwassen langpootmu­ggen”, legt entomoloog Wouter Dekoninck, verbonden aan het KBIN in Brussel, uit. “Normaal begint dat in augustus met een piek eind september. Door de langdurige droogte verloopt dit seizoen nu minder gespreid en is er momenteel een hoge concentrat­ie. De volwassen dieren gaan nu paren en eitjes leggen.”

“Griezelige vrouwtjes”

Muggenkenn­er Jan Soors vermoedt dat het om weidelangp­ootmuggen (tipula paludosa) gaat. “Ons land telt een 90-tal verschille­nde soorten langpootmu­ggen. De weidelangp­ootmug is nu zeer actief. ’s Avonds komen ze op het licht af. Ik vind het persoonlij­k heel coole insecten, met die lange snuit. De vrouwtjes zien er wat griezelig uit, met hun lange legboor, maar langpootmu­ggen steken of bijten de mens niet. Ze eten zelf heel weinig als volwassen dier, maar zijn wel belangrijk­e voedselbro­nnen voor vogels, andere insecten en kleine zoogdieren zoals egels. Nu de biodiversi­teit onder druk staat, zijn ze zeer nuttig voor andere dieren in deze periode van het jaar.”

Binnen een paar dagen zouden de meeste weidelangp­ootmuggen opgegeten moeten zijn door vogels, spinnen en tal van andere insectenet­ers.

 ?? FOTO KMA ?? De buit na enkele uurtjes langpootmu­ggen jagen.
FOTO KMA De buit na enkele uurtjes langpootmu­ggen jagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium