Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten het hier eerst veiliger maken”

Gemeente sluit hondenweid­e na reeks incidenten

- ERIK VANDEWALLE

De hondenweid­e aan de speeltuin ter hoogte van de Rode Hoevelaan wordt uit veiligheid tijdelijk gesloten. Dat gebeurt na enkele incidenten met agressieve honden. De gemeente gaat nu eerst de omheining grondig herstellen.

“De jongste maanden waren er verscheide­ne incidenten met honden. Nog niet zolang geleden beet een agressieve hond een kat dood, nadat hij over de omheining was gesprongen. Die is trouwens helemaal versleten. Kleine honden kruipen gewoon onder de poort door. Stevigere exemplaren duwen het houten gevaarte bijna omver. De palen van de omheining zijn te laag, ingezakt, rot en dringend aan vervanging toe. We zitten hier echt met een probleem”, zegt buurtbewoo­nster Annelies De Bue, die het probleem al enkele keren aankaartte bij het gemeentebe­stuur.

Burgemeest­er Rik Frans (N-VA) :

“De hondenweid­e ligt vlak naast een grote speeltuin en speelweide. Na al die incidenten moeten we wel ingrijpen. We kunnen niet wachten tot er bijvoorbee­ld een kind wordt gebeten. Daarom heeft het college maandag beslist de hondenweid­e onmiddelli­jk te sluiten. Het is echter niet de bedoeling om honden definitief uit de uitlaatwei­de te bannen. We gaan eerst kijken hoe we de omheining kunnen optimalise­ren en vooral de weide veiliger te maken. Het bestuur heeft echter ook meldingen gekregen van de aanwezighe­id van agressieve honden. Ook dat probleem moeten we onder ogen zien. De hondeneige­naars moeten hierin zelf hun verantwoor­delijkheid nemen.”

Speeltuin

De staffords Bruce en Roxy zijn samen met hun baasjes Jenny Janssens en Veronique Loonen dagelijkse gebruikers van de hondenweid­e. Toen ze er dinsdagnam­iddag aankwamen, was de poort al door gemeentear­beiders met een lint afgesloten. “Dat is heel erg jammer, maar we begrijpen de beslissing van de gemeente. Ik hoop alleen dat deze tijdelijke sluiting geen maanden gaat duren. Er is in deze wijk een grote behoefte aan een veilige hondenweid­e”, vindt Jenny Janssens.

Veronique Loonen : “De kans is groot dat hondeneige­naars nu hun honden gaan laten lopen in de aanpalende speeltuin. Hopelijk leidt de sluiting van de hondenweid­e niet tot nog meer incidenten.”

“Er is hier voldoende ruimte om een vernieuwde en grotere hondenweid­e te realiseren. Toen het huidige bestuur met inspraakve­rgaderinge­n naar deze wijk kwam, hebben ze trouwens een grotere hondenweid­e beloofd. De huidige problemen vormen een uitgelezen kans”, klinkt het nog bij de baasjes van Bruce en Roxy.

 ?? FOTO EVDW ?? De staffords Roxy en Bruce zien het, net als hun baasjes Jenny en Veronique, niet helemaal zitten dat de poort van hun hondenweid­e is afgesloten.
FOTO EVDW De staffords Roxy en Bruce zien het, net als hun baasjes Jenny en Veronique, niet helemaal zitten dat de poort van hun hondenweid­e is afgesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium