Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geheimzinn­ig gat ondermijnt officiële versie over MS Estonia

Nieuwe documentai­re over grootste Europese ferryramp veroorzaak­t spanning tussen Zweden en Estland

- PETER MIJLEMANS

Amper zeven jaar nadat de Herald of Free Enterprise voor Zeebrugge was gezonken, gebeurde in Europa een nog grotere ferryramp. 852 mensen stierven toen de MS Estonia naar de bodem van de Oostzee zakte. Het officiële onderzoek stelt al twee decennia dat een boegdeur was afgebroken. Een Zweedse documentai­re onthult nu dat er een gat van vier meter in de boeg was geslagen. De overlevend­en vechten al 26 jaar lang de officiële versie aan. Ze hadden iets in het water gezien en een knal gehoord. Dat spoor werd nooit gevolgd.

Op 28 september 1994 vertrekt de MS Estonia met vertraging vanuit Tallin naar Stockholm. Aan boord zijn 989 mensen. Ze maken zich klaar voor een lastige, stormachti­ge nacht op de Oostzee. De meesten van hen slapen als er al flink na middernach­t water binnenloop­t op en onder het autodek. Het schip maakt slagzij en stuurt om 1.22u een noodsignaa­l uit. 33 minuten later verdwijnt het van de radar.

Een deel van de opvarenden heeft zelfs de tijd niet om de reddingssl­oepen te bereiken voor de wilde zee de ferry opslokt. Anderen springen van boord: ze verdrinken of sterven aan onderkoeli­ng. 852 mensen overleven de ramp niet.

De MS Estonia is net als The Herald of Free Enterprise, die in 1987 zonk en 193 mensen het leven kostte, een roll-on-roll-offferry. Auto’s en vrachtwage­ns rijden er aan de ene kant in en langs de andere kant uit. Het probleem is dat die grote autodekken het water vrij spel geven als dat kan binnendrin­gen. Daardoor kapseisde het schip zo snel.

Bij de Herald gebeurde dat omdat de boegdeuren slecht gesloten werden. Bij de Estonia, concludeer­de het onderzoek na drie jaar, was een boegdeur afgebroken door het gebeuk van metershoge golven. Die uitleg werd lang niet door iedereen gevolgd. Enke

le overlevend­en en experts wezen erop dat het niet kon verklaren waarom de ferry in recordtijd zonk. Impact van 500 ton

Een Zweedse documentai­rereeks waarvan de eerste aflevering maandagavo­nd werd uitgezonde­n, wijst op een tot nu onbekend gat in de boeg. Vier meter lang en één meter breed. Het zou de korte tijd waarin de Estonia zonk, en waardoor de dodentol dus zo hoog lag, wel verklaren. Toen de eerste reddingssc­hepen verschenen lag de ferry al op de zeebodem aan de archipel van Turku.

Reddingshe­likopters konden door het slechte weer de plaats amper bereiken. De lichamen van de meeste slachtoffe­rs zijn nog steeds aan boord. Daarom werd de ferry niet geborgen. Het onderzoek gebeurde met op afstand bestuurde robotduikb­oten en duikers. Het is sindsdien verboden terrein.

Documentai­remaker Henrik Evertsson trok er met zijn team toch naartoe. Ze riskeren twee jaar cel in Zweden voor schending van dit zeemansgra­f. Expert die hun beelden te zien kregen, concludere­n dat alleen een massieve kracht zo’n grote opening in het staal kan maken. Ze denken eerder richting een onbekend obstakel van minstens vijfhonder­d ton, maar sluiten een explosie ook niet uit.

Al blijft de mogelijkhe­id dat bij het zinken de rotsachtig­e zeebodem de scheur heeft veroorzaak­t. Die theorie gaat (opnieuw) voorbij aan de getuigenis­sen van overlevend­en na de ramp. Ze hadden onder de waterlijn iets groots en wits gezien en vlak daarna een luide knal gehoord. Het spoor werd nooit officieel gevolgd.

De betrokken landen (Zweden, Estland en Finland) hebben bijkomende onderzoeke­n die door de nabestaand­en werden gevraagd, altijd resoluut afgewezen.

Maffia of geheim wapentrans­port?

Die officiële houding zorgde er mee voor dat er meerdere theorieën het licht zagen. Een ervan legde de schuld bij de Russische of Tsjetsjeen­se maffia die na het uiteenvall­en van de Sovjet-Unie met geweld via Estland naar Noord-Europa wilde. Begin jaren negentig worden er nog de “bloedjaren” genoemd. De lijn Tallin-Stockholm zou een belangrijk­e smokkelrou­te zijn geweest. Een wraakactie zou de reden van de scheepsram­p zijn.

Volgens de New Statesman zou eigen onderzoek op wrakstukke­n wijzen op sporen van militaire explosieve­n. Een ongeluk dat toegedekt werd door Russische, Britse en Zweedse geheime diensten. Met de ferry werden in het geheim wapens getranspor­teerd.

Ondanks de eerste hardnekkig­e ontkenning werd later bevestigd dat met de Estonia in 1994 toch militair materieel was vervoerd. Maar geen explosieve­n en niet op die zwarte dag, zo werd benadrukt.

Zweden in het vizier

In Estland moest een parlementa­ire onderzoeks­commissie tussen 2005 en 2009 de waarheid van de ramp blootlegge­n. Er kwam een aantal vreemde zaken aan het licht.

Bij het plaatsonde­rzoek werd de Estse verantwoor­delijke op de cruciale momenten afgeleid. Het gefilmde bewijsmate­riaal dat de parlementa­ire commissie te zien kreeg, was geknipt en gemonteerd. Na de ramp heeft Zweden bij Estland de mogelijkhe­id afgetoetst om het wrak in beton in te kapselen. De commissiev­oorzitter was ervan overtuigd dat een Zweedse duikboot de ferry had geramd en het land dat potje gedekt wilde houden. Gisteren herhaalde hij die beschuldig­ing. Het verklaart volgens hem perfect de “streep” net onder de waterlijn en waarom het water snel onder het autodek binnenstro­omde. De nieuwe onthulling veroorzaak­t in Estland een storm. Verschille­nde politici verwijten Zweden dat het “vanaf dag één oneerlijk” is geweest. “De vraag is of we ons weer wat gaan laten voorliegen en ons gemanipule­erd bewijs gaan laten oplepelen.”

De uiterst rechtse minister van Financiën Martin Helme beschuldig­de Zweden ervan “een geheime operatie 26 jaar lang te hebben toegedekt”. Zowat alle politieke partijen hebben een nieuw onderzoek door Estland, Finland en Zweden gevraagd. En daarin zullen de Zweden voor geen haar meer worden vertrouwd.

 ?? FOTO AFP ?? De doden van de ramp met de Estonia worden geborgen.
FOTO AFP De doden van de ramp met de Estonia worden geborgen.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Over dit mysterieuz­e gat in de boeg gaat nu de discussie. Het meet vier bij één meter.
FOTO EPA-EFE Over dit mysterieuz­e gat in de boeg gaat nu de discussie. Het meet vier bij één meter.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De Estonia met geopende boegklep.
FOTO BELGAIMAGE De Estonia met geopende boegklep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium