Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We kopen nog altijd minder dan voor corona

Belgen laten meer geld rollen dan tijdens lockdown, maar...

- DOMINIEK CLAES

Sinds de versoepeli­ng van de coronamaat­regelen laten de Belgen meer geld rollen dan tijdens de lockdown, maar het niveau van voor de crisis is nog veraf.

Dat blijkt uit een studie van het Economisch Bureau van ING België, dat hiervoor bijna vierhonder­d miljoen transactie­s analyseerd­e tussen begin maart en eind augustus 2020 en de vergelijki­ng maakte met dezelfde periode in 2019. Opvallend: in de zomermaand­en namen de uitgaven bij de webwinkels Amazon, Bol.com en Zalando met 53% toe. Dat wijst mogelijk op een blijvende veranderin­g in het aankoopged­rag van de Belgen. Alles samen gaf de Belgische consument in de maanden juli en augustus nog altijd 8% minder uit dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Opsplitsin­g

Om het consumente­ngedrag goed te kunnen analyseren, hebben de economiste­n van ING België de periode sinds maart in verschille­nde delen gesplitst. Tijdens de lockdown (16 maart tot 10 mei) snoeide de Belg flink in zijn uitgaven: er werd maar liefst 29% minder uitgegeven dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Tijdens de eerste versoepeli­ngsperiode (11 mei tot 7 juni), waarbij alle handelszak­en opnieuw openden, lagen de uitgaven nog altijd 8% onder het niveau van 2019.

Tijdens de tweede versoepeli­ngsperiode (8 juni tot 5 juli), toen cafés en restaurant­s opnieuw klanten mochten ontvangen, bedroeg dit verschil 15%.

“Nog lang niet normaal”

De analyse van de transactie­s tussen 6 juli en 30 augustus toont aan dat deze trend zich voortzet. In de zomermaand­en liggen de uitgaven van de Belgen namelijk nog altijd 8% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. “De situatie is nog lang niet normaal en het ziet er sterk naar uit dat het economisch­e herstel langgerekt en bijzonder traag zal verlopen”, zegt Charlotte de Montpellie­r, de economiste van ING België die de transactie­gegevens analyseerd­e.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? De grote webwinkels blijken de winnaars van de coronacris­is.
FOTO GETTY IMAGES De grote webwinkels blijken de winnaars van de coronacris­is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium