Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De meester van de chaos

houdt hoofd koel na dolle slotfase en spurt naar eerste WorldTourz­ege

- HUGO COOREVITS

Grote kanonnen als Caleb Ewan, Sam Bennett, Peter Sagan en Elia Viviani kennen hem al langer: Jasper Philipsen (22) is de rijzende ster aan het firmament. Gisteren in Ardooie demonstree­rde de tweedejaar­sprof van UAE Team Emirates, die volgend jaar ploegmaat wordt van Mathieu van der Poel bij Alpecin - Fenix, waar hij voor staat: snel, sterk, slim en durfal.

Al sinds hij junior is kleeft het etiket van de nieuwe Tom Boonen op zijn rug. Ook hij was een krachtspur­ter en een wereldheld in de kasseiklas­siekers. Zo ver zit Jasper Philipsen nog niet, maar de amper 22-jarige Limburger maakt wel progressie: vorig jaar kreeg hij na een kopstoot van Caleb Ewan in de Tour Down Under een WorldTourr­itzege voor de groene tafel, nu klopte hij met ex-wereldkamp­ioen Mads Pedersen en Pascal Ackermann schoon volk in Ardooie. Na een sprint waaraan een tumultueuz­e voorbereid­ing,

inclusief megacrash, voorafging.

“Dit is de allermoois­te tot nog toe”, zei de sprinter van UAE

Emirates, die volgend seizoen naar Alpecin - Fenix trekt. “Was me dat een chaotische spurt. Ik was zelf ook verrast dat het allemaal nog voor elkaar kwam. Door de valpartij, waarbij ik ook hard in de remmen moest, stond ik er helemaal alleen voor. Dan moet je alle geluk van de wereld hebben. Een kwak, iemand die in de weg rijdt, het is zo gebeurd. Ik dacht dat ik voor de laatste bochten te ver zat, maar ik kon opschuiven met Alpecinren­ners Jonas Rickaert en Tim Merlier. Maar mijn versnellin­gsapparaat schakelde niet helemaal door naar de grootste versnellin­g. Ik was bang dat mijn ketting zou afvallen.”

Snelle leerling

Philipsen is een snelle leerling. Vorig jaar was hij in Ardooie tweede en nu was het bingo. “Die laatste kilometer van toen zat nog fris in het hoofd. Toen begon ik te vroeg, ik viel stil en Bennett kwam alsnog over me heen. Misschien ging Ackermann nu te vroeg de sprint aan en had ik het geluk dat ik op links met de juiste snelheid nog voorbij kon.”

Na etappewins­t in de Ronde van de Limousin was het in de openingsri­t van de BinckBank Tour zijn tweede zege van dit rare seizoen.

“Met dank aan Rickaert en Merlier. (knipoogt) Het was een goede oefening voor volgend jaar. Ik geloof in het project dat de broers Roodhooft met mij willen uitvoeren. Ik kijk ernaar uit om eindelijk in een Belgisch team te rijden met een duidelijke planning en goede begeleidin­g. Ik heb al wat ervaring, maar de Belgische sfeer zal me goed doen om door te groeien. Maar eerst probeer ik in Aalter donderdag nog eens toe te slaan en in de twee slotritten mijn conditie uit te testen voor Gent - Wevelgem. Daar start ik samen met Alexander Kristoff. In de Scheldepri­js rijd ik in principe voor eigen rekening. Ik wil in schoonheid afscheid nemen van de ploeg.”

 ?? FOTO BELGA ?? Jasper Philipsen verslaat ex-wereldkamp­ioen Mads Pedersen (links) en Pascal Ackermann (midden) in een spurt met een fel uitgedund peloton.
FOTO BELGA Jasper Philipsen verslaat ex-wereldkamp­ioen Mads Pedersen (links) en Pascal Ackermann (midden) in een spurt met een fel uitgedund peloton.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium