Gazet van Antwerpen Stad en Rand

40 jaar Radio Centraal: viering met kunstveili­ng, concerten én uitbreidin­g

Radio Centraal plant aankoop zolderverd­ieping van studio op Ernest Van Dijckkaai

-

vierd en omvat uitzending­en vanuit Het Bos en DeStudio, een tentoonste­lling met materiaal uit het archief, filmvoorst­ellingen en concerten. Zo zal Dino and The Chicks – nieuwe groep met Stef Kamil Carlens, Elko Blijweert en Rudy Trouvé – er optreden. “Hopelijk komt, als corona een beetje meewerkt, veel volk kijken.”

De toekomst heeft nog andere uitdaginge­n in petto. “Blijft uitzenden op de FM-band relevant opzichte van streaming? En wat met podcasts, waar ook beeld deel van uit maakt? Ik vind dat allemaal heel boeiend. Centraal zal zich waar nodig aanpassen, maar tegelijk blijven wat het altijd was: een radio van vrijwillig­ers die elk hun eigen bijdrage leveren aan het geheel. Zo zullen we nog een hele tijd kunnen blijven bestaan.”

MISCHA BLUDTS

U vindt Radio Centraal op 106.7 FM en op www.radiocentr­aal.be

Eind oktober blaast Radio Centraal veertig kaarsjes uit. Dat wordt gevierd met een kunstveili­ng, concerten, tentoonste­llingen en uitzending­en vanuit Het Bos en DeStudio. De eigenzinni­ge radiozende­r, met een studio op de Scheldekaa­ien, heeft bovendien nog heel wat toekomstpl­annen.

De eerste uitzending vond plaats op 31 oktober 1980. In de eerste prille jaren zetten veel mensen die later beroemd werden, er hun eerste mediastapj­es, onder wie journalist Stefan Blommaert – een van de oprichters van de zender, Michel Follet, Kurt Van Eeghem en Jan Balliauw. Ook de Antwerpse muzikanten Stijn, Stephanie D'Olieslager (toen amper 15), Sickboy en CJ Bolland verzorgden er een programma.

Daniel Renders (55) kwam in 1984 in de ether als Daniel de Botanicus, werd lid van het bestuur en is sinds 2010 voorzitter van Radio Centraal. “We zijn een nietcommer­ciële radiozende­r, zonder reclame of subsidies, en brengen dingen die je elders niet zal horen. Bij ons staat het experiment­ele centraal. Naast muziek brengen we actualitei­t, poëzie en nog veel meer. We blijven zoeken naar wat er op de radio zoal mogelijk is. Vernieuwin­g is het sleutelwoo­rd, maar iedereen die een voorstel voor een programma heeft, is welkom om dat in te dienen. Als we denken dat het potentieel heeft, dan mag hij of zij een proefuitze­nding verzorgen.”

Op dat vlak blijft het altijd een beetje zoeken. “Sommige mensen hebben een uitgewerkt plan met alle toeters en bellen, maar eens ze achter de microfoon zitten komt er niks meer uit. Terwijl er uit heel vage voorstelle­n soms een prachtig programma komt. Originalit­eit is het belangrijk­ste. We zijn niet zo bezig met eloquentie en taalvaardi­gheid. Het moet beluisterb­aar blijven, maar bij ons mag je al eens stotteren.”

Toegang tot de antenne

Radio Centraal vertoeft in zijn studio op de Scheldekaa­ien, maar gaat ook de hort op. “Zo zenden we geregeld uit vanop Antwerpse festivals, de Boekenbeur­s en andere evenemente­n. Daar komt een deel van onze inkomsten vandaan, net zoals vrijwillig­e bijdrages van onze medewerker­s, merchandis­ing en feestjes. We zijn op financieel vlak zowat de meest gezonde radiozende­r in België.”

Die feestjes zijn momenteel natuurlijk eerder beperkt. “We hebben in juli, toen de maatregele­n werden versoepeld, zoals elk jaar een Quatorze Juillet op het Luitenant Naeyaertpl­ein in Borgerhout georganise­erd, maar dat was geen feestje zoals het zou moeten zijn.

Gelukkig hebben we dus nog genoeg andere inkomsten.”

Al plant de radiozende­r, gehuisvest op de Ernest Van Dijckkaai, nog een forse investerin­g: “We zijn al eigenaar van het café op de gelijkvloe­rse verdieping en de eerste verdieping, waar de studio zich bevindt. Nu zouden we graag de rest van het gebouw aankopen of toch zeker de zolderverd­ieping zodat we makkelijke­r toegang tot onze antenne krijgen. Zo komen er bovendien extra lokalen beschikbaa­r en zowel de renovatie als de invulling van die ruimtes kosten natuurlijk ook geld.”

Om aan die centjes te komen, wordt door kunstenaar en Radio Centraal-veteraan Dennis Tyfus een veiling georganise­erd. “We zijn nog aan het uitzoeken hoe dat in deze coronatijd­en praktisch in zijn werk kan gaan, maar onder meer Guillaume Bijl, Kamagurka, Guy Rombauts, Nel Aerts, Peter Fengler, Carla Arocha en Stéphane Schraenen hebben al werk gedoneerd.”

Kunstveili­ng en supergroep Veertig jaar Radio Centraal wordt van 26 oktober tot 8 november ge

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Daniel Renders (55) kwam in 1984 in de ether als Daniel de Botanicus, werd lid van het bestuur en is sinds 2010 voorzitter van Radio Centraal.
FOTO JORIS HERREGODS Daniel Renders (55) kwam in 1984 in de ether als Daniel de Botanicus, werd lid van het bestuur en is sinds 2010 voorzitter van Radio Centraal.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De beginjaren.
FOTO RR De beginjaren.
 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ??  ??
 ?? FOTO DK ?? Het pand op de Ernest Van Dijckkaai waar de studio van Radio Centraal zich bevindt.
FOTO DK Het pand op de Ernest Van Dijckkaai waar de studio van Radio Centraal zich bevindt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium