Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-vluchtelin­g wordt directeur: “Pas van mijn 15de ging ik naar school”

Het wonderbaar­lijke verhaal van Sahadi Daria (32), directeur van basisschoo­l Apenstaart­jes op Linkeroeve­r

- JENS VANCAENEGH­EM

Terwijl andere 8-jarigen hun broek sleten op de schoolbank­en, naaide Sahadi Daria (32) broeken in een Turks atelier en verkocht hij bloemen aan de schoolpoor­t. Veertien jaar lang was hij op de vlucht vanuit Afghanista­n, tot hij in België aankwam. Hier zag hij voor het eerst de binnenkant van een klas. Vandaag is hij directeur van basisschoo­l Apenstaart­jes in Antwerpen.

Hij ziet zichzelf daar nog staan. Aan een willekeuri­ge schoolpoor­t in het Turkse Ankara. Voor een habbekrats probeert hij er bloemen te slijten aan ouders die hun koters-in-uniform ophalen. Een wereld die mijlenver staat van de zijne. “Ik droomde van het leven aan de andere kant van het hek”, zegt Sahadi. “In het volle besef dat die droom wellicht nooit werkelijkh­eid zou worden.”

Sahadi Daria is geboren in Kunduz, een stad in het noorden van Afghanista­n. Hij was 1 jaar toen hij met zijn ouders, twee oudere broers en zus op de vlucht sloeg. “Mijn papa was een vrijdenker. En dat botste hard met de conservati­eve, islamitisc­he autoriteit­en. Hij werd constant opgejaagd. Het kon zo niet verder.”

Gevaarlijk­e tochten over bergpassen en landsgrenz­en brachten het gezin eerst in Pakistan, en later in Iran. Ook daar waren ze niet welkom en dus ging de tocht verder naar Turkije, waar ze zeven jaar woonden. Telkens moesten ze hard werken om geld te verzamelen voor de mensensmok­kelaars.

Dat geldt ook voor Sahadi. “Ik heb tot mijn 14de altijd gewerkt. We leefden in de illegalite­it en in armoede. In Turkije stond ik op om 6u ’s ochtends en werkte ik dikwijls tot 12u ’s nachts. Meestal ging ik eerst helpen in de winkels om de magazijnen aan te vullen. Daarna verkocht ik boodschapp­entassen aan de mensen in de winkelstra­ten, ging ik schoenen poetsen, verkocht ik fruit of verzamelde ik karton en blikken. Ik heb ook in ateliers gewerkt waar nog meer kinderen zoals ik broeken en lederen jassen naaiden. Dat was pure kinderarbe­id en uitbuiting, maar ik wist niet beter. We probeerden simpelweg te overleven. Ik werd gepest door de andere kinderen die werkten op straat. Ze riepen dat ik terug moest naar Afghanista­n, ik ben geregeld in elkaar geslagen en zelfs in het ziekenhuis beland toen ze mijn geld probeerden af te pakken.”

“Gewoon blijven lopen” Op zijn 14de waagt het gezin de

sprong naar Europa. Over land richting Bulgarije. “Eerst met een klein busje. Dertig, veertig mensen op elkaar. Dan een hele nacht stappen door bossen, regen en sneeuw. Telkens weer die angst: ga ik opgepakt worden? Ga ik dit overleven?”

Om 6u ’s ochtends komt hij aan bij de grens. Een kat-en-muisspel met de douane volgt en na enkele pogingen slaagt Sahadi erin om over hek en prikkeldra­ad te klauteren. “Daarna blijf je gewoon lopen.”

Sahadi kwam via Parijs in Brussel terecht, samen met zijn één jaar oudere zus. “Als niet-begeleide minderjari­gen zijn we heel goed opgevangen. Het duurde niet lang voor ik naar school

mocht, naar de OKAN-klas (onthaalond­erwijs voor anderstali­ge

nieuwkomer­s, red.). Voor het eerst op mijn 15de. Mijn droom om naar school te gaan, werd plots werkelijkh­eid. Ik geloofde het bijna niet en was in het begin heel angstig. Ik schipperde tussen wegvluchte­n en bevriezen. Ik schaamde mij, want ik kon niet lezen, niet schrijven. Ik was heel stil en teruggetro­kken. Gelukkig waren er leerkracht­en die mij erdoor hebben getrokken, die luisterden en mij tot rust brachten.”

Het zijn die leerkracht­en die Sahadi hebben gebracht tot waar hij vandaag staat. Al van bij de inschrijvi­ng in het derde middelbaar van de bso-school. “Ze vroegen mij wat ik wilde studeren. Ik zei dat ik best goed kon naaien. Dat is goed, maar dan zit je wel tussen heel veel meisjes, zeiden ze. (lacht) Ze namen de tijd om te zoeken naar mijn talenten. Zo zijn we bij de hotelschoo­l uitgekomen. Dat ik er gratis eten kreeg, was mooi meegenomen. Met één sportleerk­racht had ik een bijzonder goede band. Hij gaf me extra taken tijdens de LO-les. Liet me zien wat ik allemaal kan. Hij heeft me getoond dat ik sterk ben in coachen. Het is door hem dat ik sportleerk­racht wilde worden en voor leraar ben gaan studeren.”

Blinkende oogjes

Geen lachertje voor iemand die het Nederlands maar half beheerst. “Op dag één wilde ik er al de brui aan geven. En dat zei ik ook tegen het opleidings­hoofd. Ze antwoordde: nee, Sahadi, jij blijft

hier. Je hebt het. Als ze dat niet had gedaan, was ik zeker vertrokken.”

Sahadi studeerde af en na enkele jobs in de sport en sociale sector werd hij vestigings­directeur van een OKAN-school in Antwerpen. Vandaag is hij net begonnen aan zijn tweede jaar als directeur van Apenstaart­jes, een diverse basisschoo­l. “De job is mij op het lijf geschreven. Ik weet hoe ik moet communicer­en met ouders met roots in Afghanista­n, Iran, Turkije, Marokko. Ook voor de kindjes werkt mijn verhaal inspireren­d. Velen zeggen: meester Sahadi, jij bent toch de slimste van de school? Dan probeer ik hen duidelijk te maken dat het niet alleen gaat om slim zijn. Dat je hard moet werken, dat je respect moet hebben voor elkaar. Ik vertel hen dat ik het zelf ook moeite had met school. Wanneer ze dat horen, blinken hun oogjes. Ze beseffen dat zij er ook kunnen geraken, ook al hebben ze het nu heel moeilijk.”

 ?? FOTO DBA ?? Sahadi Daria tussen zijn leerlingen. “De job is mij op het lijf geschreven. Ik weet hoe ik moet communicer­en met ouders met roots in Afghanista­n, Iran, Turkije, Marokko.”
FOTO DBA Sahadi Daria tussen zijn leerlingen. “De job is mij op het lijf geschreven. Ik weet hoe ik moet communicer­en met ouders met roots in Afghanista­n, Iran, Turkije, Marokko.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium