Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vonk sloeg over toen hij haar aanwierf

Annik Penders (43) is de nieuwe first lady van het land

- PAUL DEMEYER

“Een zeer sterke maar even discrete vrouw. Je ziet haar niet veel en dat zal allicht niet veranderen.” Dat zegt Stefaan Devleescho­uwer, Open Vld-burgemeest­er van Brakel, over onze nieuwe first lady Annik Penders (43).

Annik Penders en Alexander De Croo leerden elkaar kennen bij het Amerikaans­e consultanc­ybedrijf Boston Consulting Group. Annik was net afgestudee­rd als handelsing­enieur aan de Universite­it van Antwerpen. De Croo wierf haar aan en de twee werden verliefd. “Alexander is een mooie man, ook daarom ben ik verliefd geworden. Maar evenzeer voor zijn enthousias­me. Alexander loopt altijd over van ideeën, is zeer nieuwsgier­ig en wil altijd alles beter begrijpen”, zei Annik

Penders in een (zeldzaam) interview met Humo.

De bewonderin­g is wederzijds. “Ik had al snel door dat Annik sneller carrière zou maken dan ik”, schrijft De Croo in zijn boek

De eeuw van de vrouw over de kennismaki­ng met Annik. “Mede daarom heb ik mijn eigen bedrijf opgestart: ik wilde niet concurrere­n met mijn eigen vrouw. Ik zou toch niet winnen. Zij is slimmer dan ik.”

Eerste vrouwelijk­e partner in de geschieden­is

Dat van die carrière klopte: in 2011 kreeg Annik de vraag van haar bazen om partner te worden. De eerste vrouwelijk­e partner in de geschieden­is. Annik zei ja, niettegens­taande de toestand thuis niet evident was. Daar liep ondertusse­n een zoontje (Tobias) rond en het tweede (Gabriël) was onderweg. En Alexander had zich in de politiek gegooid.

Tijdens de federale verkiezing­en het jaar voordien had Annik voor het eerst kennisgema­akt met persaandac­ht. “Misschien moet ik hieraan nog wennen, al wil ik de pers niet al te veel inkijk geven in ons leven. Ik heb nood aan een plekje voor mijn gezin”, zei ze toen tegen een medewerker van

Het Nieuwsblad.

Ruimte voor haar man

Nu is Annik Penders first lady geworden. Partners van Vlaamse premiers blijven doorgaans op de achtergron­d. Mevrouwen Leterme, Verhofstad­t of Van Rompuy, we zagen hen weinig. Het is geleden van de jaren negentig en Celie Dehaene dat een first lady mee op de voorgrond trad.

Kennissen verwachten dat niet van Annik Penders. “Wanneer ten huize De Croo een barbecue wordt gehouden voor het Open Vld-bestuur, dan zal Annik hapjes en drank ronddragen, zonder op te vallen. Niet uit nederighei­d, maar omdat ze alle ruimte wil laten aan haar man”, zegt de Brakelse burgemeest­er Stefaan Devleescho­uwer. “Je zult Annik ook zelden op verkiezing­scampagne met haar man zien. Niet omdat ze afkerig is van politiek. Wel omdat ze liever de sterke vrouw op de achtergron­d is. Dat betekent niet dat ze als first lady helemaal afwezig zal zijn: ik verwacht dat de eerste regering-De Croo inspanning­en zal leveren om vrouwen meer kansen te geven. En dat zal geïnspiree­rd zijn door zijn vrouw.”

Stefaan Devleescho­uwer

Burgmeeste­r Brakel

“Annik staat liefst als sterke vrouw op de achtergron­d.”

 ?? FOTO REPRO PETER MALAISE ?? Annik Penders met zoontjes Tobias en Gabriël. Papa neemt de selfie.
FOTO REPRO PETER MALAISE Annik Penders met zoontjes Tobias en Gabriël. Papa neemt de selfie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium