Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frank Vandenbrou­cke (sp.a) maakt comeback door grote poort

Vicepremie­r en minister van Sociale Zaken, Gezondheid­szorg en Volksgezon­dheid

- (pl)

Tussen de vele nieuwkomer­s in de regering-De Croo verschijnt een oudstrijde­r van de Belgische politiek. Frank Vandenbrou­cke (64) wordt vicepremie­r voor sp.a, 25 jaar nadat hij al eens vicepremie­r was en elf jaar nadat zijn partij hem opzij heeft geschoven.

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau had “een bom” beloofd en hij heeft woord gehouden. Frank Vandenbrou­cke (64) wordt minister van Sociale Zaken, Gezondheid­szorg en Volksgezon­dheid in de nieuwe regering. Bovendien wordt hij vicepremie­r en dus het gezicht van sp.a in deze regering.

Vandenbrou­cke, door vriend en vijand gelauwerd voor zijn expertise, heeft er al een volledige en rijkgevuld­e politieke carrière op zitten. Nadat hij op zijn 34ste voorzitter was geworden van de toenmalige SP was hij even vicepremie­r in de regering-Dehaene. In die functie moest hij in 1995 ontslag nemen in de nasleep van de Agusta-affaire, waarbij zijn partij smeergeld had gekregen. Daarna kwam hij terug als minister van Sociale Zaken, Pensioenen en Werk in de paarse regeringen-Verhofstad­t en in 2004 werd hij in de Vlaamse regering bevoegd voor Onderwijs en Werk.

In de loop van zijn loopbaan bouwde Vandenbrou­cke een reputatie op van harde werker, absolute dossiervre­ter en expert in elke bevoegdhei­d die hij uitoefende. Tegelijk groeide binnen de partij de wrevel over zijn koppigheid en eigengerei­d optreden. Vooral met voorzitter Steve Stevaert leidde dat tot groeiende spanningen. Onder het voorzitter­schap van Caroline Gennez liep het conflict verder op en na de Vlaamse regeringso­nderhandel­ingen in 2009 droeg zij Vandenbrou­cke niet meer voor als minister.

Doctoreren

Frank Vandenbrou­cke had als minister van Onderwijs net historisch­e hervorming­en op de sporen gezet en Gennez kreeg striemende kritiek omdat ze zo’n topministe­r opzij had geschoven. Vandenbrou­cke verliet de politiek en ging doctoreren in sociaal beleid. Ook daarin excelleerd­e hij en de voorbije jaren kwam hij opnieuw in beeld in de Wetstraat, deze keer als voorzitter van de academisch­e raad die de pensioenhe­rvorming voorbereid­de. John Crombez, de vorige sp.a-voorzitter, haalde de voorbije jaren de banden met Vandenbrou­cke weer aan. Rousseau trekt hem nu dus weer helemaal aan boord.

Inhoudelij­k zal de zestiger ongetwijfe­ld een grote meerwaarde voor de partij zijn, zeker met de bevoegdhed­en die hij krijgt. Maar er zijn zeker ook valkuilen. Zo dreigt Rousseau op dezelfde koppigheid te botsen als zijn voorganger­s. De vraag is ook in hoeverre de politieke stijl van deze ancien zal matchen met die van zijn collega-ministers en partijgeno­ten. Toen Vandenbrou­cke de politiek elf jaar geleden verliet, gold hij al een beetje als politicus van de oude stijl. Meer dan een decennium later ziet de politieke wereld er nog eens helemaal anders uit.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium