Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 op de 4 CD&V’ers stemt tégen

Sp.a, Open Vld en Groen krijgen vlot groen licht op hun congressen

- FARID EL MABROUK

Erop of eronder. CD&V was de enige partij waar de keuze voor of tegen Vivaldi een beetje spannend was. Op het congres ontbonden de tegenstand­ers in elk geval niet al hun duivels. Toch stemde uiteindeli­jk een op de vier CD&V’ers tégen het akkoord. De andere partijen kregen veel vlotter groen licht.

Na veertien maanden voor een regering te hebben gereden met N-VA erbij, koos CD&V-voorzitter Joachim Coens een paar weken geleden voor een koerswendi­ng. Nadat de deal tussen N-VA-voorzitter

Bart De Wever en zijn PScollega Paul Magnette midden augustus werd afgeschote­n, maakte Coens een opening naar Vivaldi. Een keuze die de partij ook nu nog verdeelt. Niet alleen bij een deel van de Vlaamse fractie en de lokale mandataris­sen, maar ook bij de meeste partijtopp­ers staat de mindset nog altijd op paars-geel.

Geen vijfde wiel

Maar van een mobilisati­e van de tegenstand­ers was op het congres in de Antwerpse Koningin Elisabethz­aal gisteravon­d niet veel sprake. De West-Vlaamse voorzitter Kris Declercq verwoordde wel de kritiek dat de tekst van het regeerakko­ord bijzonder laat aan de leden werd bezorgd en vroeg de partijtop om de beloftes rond staatsherv­orming en de ethische dossiers heel goed op te volgen. “Maar geef onze partij nu vooral een smoel in de regering”, verklaarde hij onder luid applaus. Duidelijk was dat de christende­mocraten in de regering zeker niet het vijfde wiel aan de wagen willen zijn en dat de gemaakte beloftes dus scrupuleus moeten worden uitgevoerd.

Op het congres waren zeshonderd militanten aanwezig, en online hadden zich ook nog eens 3.600 CD&V’ers ingeschrev­en. 74% van hen stemde voor het akkoord. 24% stemde tegen. Dat is een op de vier CD&V’ers. De laagste score van alle congressen gisteravon­d.

Massaal goedgekeur­d

Op het digitaal congres van Open Vld stemde 84% voor het regeerakko­ord. Zelfs bij de donkerblau­we leden viel te horen “dat Lachaert en De Croo erg overtuigen­d overkwamen”.

De links-liberale strekking, die geen vertegenwo­ordiger krijgt in de regering, stelde zich dan weer tevreden met de inhoud van het regeerakko­ord en met het feit dat er voor Vivaldi was gekozen.

Bij sp.a stemde een kleine 95% voor de regeringsd­eelname, meer dan zesduizend leden namen deel aan de digitale stemming.

Bij Groen was de sfeer eveneens “positief”. Maar liefst 98,2% gaf zijn goedkeurin­g aan de nieuwe regering.

 ?? FOTO'S SEBASTIAN STEVENIERS, BELGA ?? Joachim Coens had meer moeite om het regeerakko­ord te laten goedkeuren dan Conner Rousseau (sp.a), Egbert Lachaert en Alexander De Croo (Open Vld).
FOTO'S SEBASTIAN STEVENIERS, BELGA Joachim Coens had meer moeite om het regeerakko­ord te laten goedkeuren dan Conner Rousseau (sp.a), Egbert Lachaert en Alexander De Croo (Open Vld).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium