Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer politie in strijd tegen drugscrimi­naliteit, militairen verdwijnen uit straatbeel­d

Dit betekent het regeerakko­ord voor de Antwerpena­ar

- SACHA VAN WIELE

Wat mag de Antwerpse regio verwachten van de nieuwe federale regering? Wel, Antwerpen wordt twee keer vernoemd in de strijd tegen de drugshande­l in de haven. ‘Steden’ staat vier keer in het regeerakko­ord en ‘grootstede­lijk’ één keer. De douane en de politie worden versterkt in de strijd tegen de drugscrimi­naliteit. De militairen verdwijnen uit het straatbeel­d.

De douane krijgt meer middelen en mensen om alle risicocont­ainers in de Antwerpse haven te scannen op zoek naar drugs.

De federale gerechteli­jke politie in Antwerpen kampt met een personeels­tekort van 25%. Dat is het dubbele van het gemiddelde in ons land. Dit is een handicap in de strijd tegen de georganise­erde drugscrimi­naliteit. Daar komt mogelijk veranderin­g in. Er worden volgens het regeerakko­ord in de vijf grote gerechteli­jke directies van de federale politie ‘gespeciali­seerde multidisci­plinaire drugsonder­zoeksteams’ uitgebouwd en versterkt. Gespeciali­seerde gerechteli­jke speurders worden hiervoor vrijgemaak­t. Naast het versterken van de politie zouden de burgemeest­ers meer armslag krijgen in het veiligheid­sbeleid.

De federale overheid gaat samen met de deelstaten het preventieb­eleid in grootstede­n rond radicalise­ring en extremisme versterken en structuree­l verankeren.

De militairen die nu een bewakingso­pdracht uitvoeren in enkele Antwerpse wijken gaan onmiddel

lijk en progressie­f worden afgebouwd. Het tempo wordt bepaald door de personeels­capaciteit van de federale en de lokale politie. De taak van de militairen zou dan worden overgenome­n door de nieuwe directie ‘Beveiligin­g’ binnen de federale politie.

* De gezondheid van stedelinge­n lijdt onder meer onder luchtveron­treiniging. Daarom wil de federale regering inzetten op een gezonde omgeving. “De bedoeling is om tegen 2030 de gezondheid­skloof tussen mensen met het hoogste en het laagste aantal te verwachten gezonde levensjare­n met minstens 25% te verkleinen en het aantal vermijdbar­e sterfgeval­len met 15% terug te dringen. We stellen in samenspraa­k met de deelstaten en de zorgactore­n gezondheid­sdoelstell­ingen op alsook een monitoring­ssysteem met mogelijke bijsturing”, staat in het regeerakko­ord.

OCMW’s worden gestimulee­rd om aanvullend­e financiële steun te geven voor gezinnen die over een ontoereike­nd inkomen beschikken.

Het kan gaan om inkomen uit bijstand, uitkering of arbeid. Wie steun krijgt, moet wel in een activering­straject naar werk stappen.

In de strijd tegen thuis- en daklooshei­d wordt het aantal trajecten van ‘housing first’ verhoogd. Dit principe vertrekt van het feit dat een dakloze eerst een woning nodig heeft en dat pas daarna de begeleidin­g volgt. Zo’n project in Antwerpen werd al positief geëvalueer­d.

Rond mobiliteit wil de federale regering vooral investeren in het verbeteren van de toegankeli­jkheid van onder meer de haven.

Bpost moet in zijn dienstverl­ening rekening houden met de noden van de bewoners in kansarme stadswijke­n. “Rekeningho­udend met de burgers die het zwakst staan in de maatschapp­ij bij de digitale transforma­tie”, staat in het regeerakko­ord.

Het principe van de vervuiler moet betalen, moet volgens de nieuwe regering beter worden toegepast in de scheepvaar­t- en luchtvaart­sector. Dit kan effect hebben op de luchthaven van Deurne. “De regering zal op Europees niveau pleiten tegen hele korte afstandsvl­uchten”, staat in het regeerakko­ord.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De militairen die Antwerpse wijken bewaken, gaan onmiddelli­jk en progressie­f afgebouwd worden.
FOTO JORIS HERREGODS De militairen die Antwerpse wijken bewaken, gaan onmiddelli­jk en progressie­f afgebouwd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium