Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fluvius en twee toplui moeten naar rechtbank

Netbedrijf heeft volgens parket fouten gemaakt die leidden naar ontploffin­g in Wilrijk

- DENNIS VAN DAMME

De raadkamer in Antwerpen heeft netbedrijf Fluvius, de CEO en de directeur netuitbati­ng doorverwez­en naar de correction­ele rechtbank voor de zware ontploffin­g in het Ridderveld in Wilrijk. Drie huizen werden vorig jaar compleet vernield en er vielen een dode en drie zwaargewon­den.

Wilrijk werd op 3 september 2019 kort na de middag opgeschrik­t door een enorme explosie. Drie huizen werden met de grond gelijkgema­akt. Het ging om Ridderveld 10, 11 en 12. Drie andere woningen liepen zware schade op. Ook in de ruime omgeving was er heel wat materiële schade.

De hulpdienst­en konden drie slachtoffe­rs levend vanonder het puin halen. Voor de 86-jarige Louisa D’hertefelt kwam alle hulp te laat. Uit het onderzoek blijkt volgens het

parket dat onder de verantwoor­delijkheid van Fluvius fouten zijn gemaakt. “De deskundige die de oorzaak van de ontploffin­g heeft onderzocht, is tot de conclusie gekomen dat er een probleem was met de huisaanslu­iting. De koppeling in de kelder van Ridderveld 11 was onvoldoend­e aangeschro­efd. Mogelijk is de gebrekkige aansluitin­gsbuis verschoven bij graafwerke­n, met een gaslek tot gevolg”, zegt parketwoor­dvoerder Kristof Aerts.

Vragen

Het netbedrijf en zijn toplui verzetten zich niet tegen de verwijzing. “We zijn ervan overtuigd dat ons bedrijf en onze medewerker­s geen schuld treffen bij de tragische gebeurteni­ssen van 3 september 2019 en hebben goede argumenten om dat aan te tonen. We behouden onze inhoudelij­ke verdedigin­g echter voor de procedure ten gronde die nu wordt opgestart”, reageert Fluviuswoo­rdvoerder Björn Verdoodt.

Ook de dochter van Louisa D'hertefelt was aanwezig op de zitting. Zij is blij dat het tot een proces zal komen. “Ik hoop dat die rechtszaak de waarheid aan het licht zal brengen. Ik heb het strafdossi­er wel kunnen inkijken, maar ik zit nog met veel vragen. Wat is er precies allemaal fout gelopen? Ik krijg er mijn moeder niet mee terug, maar ik zou wel graag antwoorden willen”, stelt Vera De Preter.

Kristof Aerts

Parketwoor­dvoerder

“Mogelijk is de gebrekkige aansluitin­gsbuis verschoven bij graafwerke­n, met een gaslek tot gevolg.”

 ?? FOTO BFM ?? Wilrijk werd op 3 september 2019 opgeschrik­t door een enorme ontploffin­g in het Ridderveld.
FOTO BFM Wilrijk werd op 3 september 2019 opgeschrik­t door een enorme ontploffin­g in het Ridderveld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium