Gazet van Antwerpen Stad en Rand

AP moet campussen sluiten na cyberaanva­l

Hackers versleutel­en hogeschool met ‘cyberlock’

- (jas, blg)

Door een cyberaanva­l op de AP Hogeschool blijven donderdag alle tien campussen in Antwerpen, Turnhout, Mechelen en Lier grotendeel­s gesloten. De impact is beperkt gebleven, maar zolang er een veiligheid­srisico is, mag er niet ingelogd worden op het netwerk. De lessen gaan zo veel mogelijk online door.

cyberaanva­l gebeurde dinsdagnac­ht. Iets na middernach­t kreeg de IT-afdeling van AP Hogeschool Antwerpen een verdachte melding. Alle systemen werden meteen afgesloten. “Die snelle reactie heeft ervoor gezorgd dat de schade beperkt is gebleven”, stelt woordvoerd­er Karolien Loriers. “Slechts een deel van de ICT-systemen werd getroffen. Het gaat om een zogenaamd cyberlock, waarbij hackers bestanden versleutel­en. Samen met externe experts onderzoeke­n we de impact en werken we aan oplossinge­n op korte en lange termijn. De daders zijn nog niet gekend.”

Meer schade

Om een verdere verspreidi­ng te vermijden, werd gisteren niemand op de campussen toegelaten. Studenten en medewerker­s kunnen voorlopig ook niet inloggen op het AP-netwerk. Ook donderdag blijven alle tien campusDe sen in Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Lier grotendeel­s gesloten. Lessen die volledig offline kunnen worden gegeven, zoals praktijkle­ssen of lessen bij de Schools of Arts, kunnen onder strenge voorwaarde­n toch op de campus doorgaan. “Maar de lessen gaan donderdag zo veel mogelijk online door”, zegt Loriers. “Helaas kunnen we nog niet meteen weer aan de slag. Als er toestellen op de campus geactiveer­d worden en verbinding maken met het netwerk, zou er nog meer schade aangericht kunnen worden. Dat moeten we absoluut vermijden.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De campussen in Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Lier blijven ook vandaag grotendeel­s dicht.
FOTO VICTORIANO MORENO De campussen in Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Lier blijven ook vandaag grotendeel­s dicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium