Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CoronAlert al meer dan 100.000 keer gedownload

- NINA BERNAERTS

Al in maart werd de corona-app aangekondi­gd, maar sinds gisteren is hij er ook werkelijk. Een wondermidd­el tegen het virus is het niet. Niemand wordt verplicht om de app te downloaden en niemand wordt verplicht om medische gegevens ook effectief te delen. Maar hoe meer de app gebruikt wordt, hoe accurater die wordt. De exacte cijfers wil de overheid nog niet kwijt maar woensdagvo­ormiddag stond de teller al voorbij de 100.000 downloads.

Waar kan ik de app downloaden?

Het is goed uitkijken in de Apple appstore of de Google Play store want er zijn tientallen coronaapps die je kan downloaden. De enige echte app die in ons land de epidemie mee probeert in te dijken, is CoronAlert. Mensen zonder smartphone of mensen met een smartphone ouder dan vijf jaar kunnen de app niet gebruiken.

Hoe werkt de app?

“De app genereert een unieke code van 17 tekens”, zegt ontwikkela­ar Bart Preneel. “In plaats van zelf te onthouden wie je gezien hebt de laatste veertien dagen, doet de app dat voor jou. Hij registreer­t via bluetooth welke andere gsm-toestellen met een code er in de buurt zijn, hoe lang de toestellen in mekaars buurt zijn en hoe sterk het signaal is. Al die codes worden in de app opgeslagen.”

Welke informatie geeft de app mij?

Als gebruiker kan je een rood of een groen scherm krijgen. “Wanneer je contact hebt gehad met iemand die positief testte, krijg je een rood scherm. Dan kan de app de suggestie doen om je te laten testen of in quarantain­e te gaan. De app kan je niet verplichte­n en zal dat ook niet bijhouden.” Opgelet, de eerste dagen heeft de app te weinig info om een rood of groen scherm te geven.

Weet de app dat ik een familiefee­st had met 25 mensen?

“Nee, de app registreer­t enkel de contacten die je gehad hebt in de vorm van codes. De app weet niet waar je bent of wat je doet, je gedrag wordt niet gecontrole­erd.”

Wat als ik positief test?

Als je zelf positief test op corona, moet je niets doen, alleen je dokter kan de resultaten in de centrale database steken. “Maar alleen nadat de dokter jouw code gevraagd heeft en als je uitdrukkel­ijk toestemmin­g geeft om het resultaat te delen”, zegt Preneel. Enkel de code die je gsm heeft gekregen, gaat naar de database, niet je naam.

Gaat mijn buurman weten dat ik positief testte?

Nee, de app gaat niet op het mo

ment van contact de buurman verwittige­n. “De app checkt twee keer per dag de server met ‘besmette’ codes, gaat na of je in contact bent geweest met die ‘besmette’ codes en hoe lang en intens dat contact precies was. Was dat contact langer dan 15 minuten op een korte afstand, zal je een rood scherm krijgen en de datum waarop dat contact heeft plaatsgevo­nden.”

Wat met mijn privacy?

“De app vraagt geen identiteit­sgegevens, wat goed is, en juridisch is die zeer goed gestoffeer­d. Alleen jammer dat de app enkel te verkrijgen is via Apple en Google, twee bedrijven die losser omspringen met privacy”, zegt privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert.

Ik heb altijd een groen scherm, kan ik gerust zijn?

Nee, je kan nog steeds in contact zijn geweest met een besmette persoon die de app niet heeft of zijn resultaten niet heeft gedeeld.

Werkt de app wel als niet iedereen die heeft?

Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe beter. “Maar ook als minder dan 30% van de mensen de app downloadt, zal de app meer besmetting­en ontdekken dan we nu doen”, zegt Preneel. “We zien dat in Duitsland, waarop onze app gebaseerd is. Daar zijn al mensen ontdekt die anders geen test hadden gedaan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium