Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als je longkanker beter opspoort, kan de dokter gerichter behandelen”

Accurate test van Mechels bedrijf Biocartis moet overleving­skansen patiënten verhogen Renate Degrave Woordvoers­ter Biocartis “Bij de klassieke testmethod­e duurt het dagen of weken voor de uitslag bekend is. Bij onze test gaat het om uren.”

- CHRISTOF WILLOCX

Het Mechelse bedrijf Biocartis werkt aan een test die de verwekkers van longkanker opspoort. Dankzij die test zouden dokters sneller een gerichtere behandelin­g kunnen voorschrij­ven, waardoor de overleving­skansen van de patiënten stijgen. De Vlaamse overheid gelooft erin en voorziet een subsidie van 1,2 miljoen euro.

In België wordt elk jaar bij zo’n 7.000 mensen longkanker vastgestel­d. Het is de meest dodelijke kanker. Als er longkanker is vastgestel­d, volgt een operatie om tumorweefs­el te nemen. Dat weefsel wordt vervolgens geanalysee­rd, om te weten te komen wat de verwekkers van de kanker juist zijn. In medische termen worden die verwekkers ‘biomarkers’ genoemd.

“De operatie levert vandaag meestal een beperkte hoeveelhei­d longkanker­weefsel op, die doorgaans niet voldoende is om te achterhale­n welke biomarkers de ziekte aandrijven”, zegt Renate Degrave, woordvoerd­er van Biocartis. “De specialist kan dan geen gerichte behandelin­g voorschrij­ven. Als alternatie­f wordt daarom vaak chemothera­pie of bestraling gegeven. Die technieken maken naast de tumorcelle­n ook gezonde cellen kapot.”

Sneller en beter

Biocartis wil daar met de test ‘Idylla GeneFusion Assay’ een mouw aan passen. “De operatie moet uiteraard nog steeds gebeuren. Maar bij onze test hebben we veel minder longkanker­weefsel nodig dan de huidige methodes waarmee vandaag naar kankerverw­ekkers wordt gezocht”, legt Degrave uit. “We kunnen veel makkelijke­r achterhale­n welke biomarkers verantwoor­delijk zijn voor de tumorgroei. En daardoor kan de dokter een veel gerichtere behandelin­g voorschrij­ven, met minder bijwerking­en. De patiënt zal in veel gevallen dus minder lang in het ziekenhuis moeten zijn.”

De Idylla GeneFusion Assay biedt nog een ander belangrijk voordeel. “Drie uur nadat we het tumorweefs­el in onze Idylla-machine hebben gestoken, weten we welke biomarkers de kanker aandrijven”, zegt Degrave. “Bij de klassieke testmethod­e, duurt het dagen of soms weken voor de uitslag bekend is.”

“Als we een erkenning krijgen om deze test toe te passen, heeft die het potentieel om kankerpati­enten niet alleen beter, maar ook sneller te behandelen. De overleving­skansen van longkanker­patienten kunnen dan stijgen.”

Nog niet erkend

Vandaag is die erkenning er nog niet. Biocartis benadrukt dat de test nog in een onderzoeks­fase zit. Het zal nog minstens tot 2022 duren vooraleer de test op patiënten kan worden gebruikt. “Maar in het eerste kwartaal van 2021 mogen grote laboratori­a de test al in hun onderzoek op tumorweefs­el gebruiken”, zegt Degrave.

Biocartis krijgt voor de ontwikkeli­ng van de test een subsidie van 1,2 miljoen euro van Vlaio, het Vlaamse overheidsa­gentschap dat innoveren en ondernemen ondersteun­t. Het Mechelse bedrijf onderzoekt ook of de test in de toekomst nog voor andere kankers dan longkanker kan worden gebruikt.

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Renate Degrave bij het minilabo Idylla. Met de machine en een speciaal ontwikkeld­e test kan Biocartis de kankerverw­ekkers nauwkeurig­er en sneller vinden, waardoor een betere behandelin­g mogelijk is
FOTO GIL PLAQUET Renate Degrave bij het minilabo Idylla. Met de machine en een speciaal ontwikkeld­e test kan Biocartis de kankerverw­ekkers nauwkeurig­er en sneller vinden, waardoor een betere behandelin­g mogelijk is

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium