Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minder trucks op de weg én minder kosten”

VIL pleit voor levering vanuit ‘hub’ bij grote werven

- (cm)

Bij een bouwprojec­t is het vaak een af- en aanrijden van grote vrachtwage­ns met materiaal. Het transport zorgt voor extra verkeer én het kost ook een flinke duit. Onderzoek van logistiek centrum VIL toont dat gebundelde leveringen vanuit een ‘bouwhub’ veel voordelige­r zijn.

VIL becijferde dat levering aan een ‘bouwhub’ met collectiev­e leveringen aan de werf voordelig is. “Die hub kan gewoon een terrein of hangar zijn”, zegt VIL-projectlei­der Gunther Storme. “Daar kunnen alle leverancie­rs hun stock afzetten, waarna ‘dagpakkett­en’ worden gemaakt. Beter zo dan dat één truck gyprocplat­en voor heel de week komt afzetten op een werf, gevolgd door een truck met sanitair, enzovoort. In Brussel bijvoorbee­ld gebeurt het dat ze eerst de parkeergar­age bouwen en die dan gebruiken als stockage, maar dat is logistiek niet praktisch.”

Mentalitei­tswijzigin­g

De hub zorgt ook voor minder vrachtritt­en. Een goede zaak voor de mobiliteit, maar ook voor het kostenplaa­tje. “De logistiek is nu zo’n 8 tot 12% van de totale bouwkost. We hebben het effect van een hub onderzocht voor de grotere werven, pakweg vanaf 20 wooneenhed­en, en daar zakt die logistieke kost tot 42%. Dat is niet weinig. Voor individuel­e woninOnder­zoeksinsti­tuut gen en kleinere projecten is het wellicht niet interessan­t.”, legt Storme uit. “Het vereist wel een mentalitei­tswijzigin­g. Voor de leverancie­r en de onderaanne­mer is dit systeem interessan­t, maar nog niet per se voor de aannemer.

De overheid zou het kunnen sturen, door per werf het aantal leveringen te beperken, of een hub te verplichte­n.”

Neutrale partner

De grote Mechelse bouwgroep Willemen is al geïnteress­eerd. “Wij geloven in dit concept. In de steden kom je regelmatig problemen tegen”, zegt Bram Willemen. “We moeten vaak ergens naast, tussen of onder bouwen, dus stockage is niet makkelijk. Ook het transport is soms een probleem: eenrichtin­gstraten, smalle straten… Wie zo’n hub moet uitbaten? Best een neutrale partner, zoals een lokale overheid. Voor grootstede­n zijn er werven genoeg. In Brussel is er al zo’n project en dat zou goed lopen. In Londen zijn er zelfs elf.”

 ?? FOTO RR ?? De bouwhub: alle materialen komen samen op één terrein of hangar en vertrekken vandaaruit naar de verschille­nde grote werven.
FOTO RR De bouwhub: alle materialen komen samen op één terrein of hangar en vertrekken vandaaruit naar de verschille­nde grote werven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium