Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minigolf zoekt ‘greenkeepe­rs’ om concessie in de wacht te slepen

Karen Van Peel en Ilse Moors hopen vijf jaar lang cultuur te combineren met minigolf

- ELIEN VAN WYNSBERGHE www.minigolfbe­atrijs.be

Afgelopen zomer kreeg minigolf Beatrijs op Linkeroeve­r een curieuze transforma­tie. Minigolf en muziek, theater en verhalenve­rtellers gaan er hand in hand. Initiatief­nemers Karen Van Peel en Ilse Moors hopen die verfrissen­de wind nog een lange tijd te laten waaien over het terrein. Daarvoor zoeken ze 250 ‘greenkeepe­rs’ die een financieel duwtje in de rug willen geven opdat het duo een concessie van vijf jaar in de wacht kan slepen.

Het minigolfte­rrein naast de voetganger­stunnel op Linkeroeve­r lag er onderkomen bij na het faillissem­ent van de vorige uitbaters. Maar dankzij Ilse Moors, medeoprich­tster van theatergez­elschap Tutti Fratelli, en Karen Van Peel, freelance productiel­eidster bij onder meer Zomer van Antwerpen en Wintervuur, kwam daar deze zomer plotsklaps veranderin­g in. Door corona zat het duo te lang stil naar zijn goesting. “We wandelden voorbij het terrein en waren er al snel uit dat we hier iets mee wilden doen”, vertelt Van Peel.

Ze namen contact op met De Vlaamse Waterweg die eigenaar is van het domein met de boodschap dat ze de minigolf nieuw leven wilden inblazen. “Die schreef een korte concessie uit voor vier maanden, die we wonnen. We zijn er meteen ingevlogen, kregen hulp van vrienden, knapten de golfbanen op en tien dagen later konden we van start gaan. De afgelopen maanden hebben we hier een klein paradijsje gecreëerd.”

Elke vrijdag en zondag werden er concerten georganise­erd. “In het begin moest het allemaal een beetje groeien, maar op sommige dagen hadden we hier wel tweehonder­d man zitten”, vertelt Van Peel. Verhalenve­rtellers namen op hun beurt de kinderen mee op sleeptouw. Gisteren sloot de minigolf zijn seizoen af met een optreden van de Antwerpse band Wonderpoes. Maar hangt het van Van Peel en Moors af, is Beatrijs nog lang niet einde verhaal. “De buurt hunkert ernaar dat we blijven. Want heel veel is hier voor de rest niet.”

Greenkeepe­rs

En dus dingen ze nu mee naar een concessie van vijf jaar om het terrein verder uit te baten. “Niet enkel tijdens de zomer. Ook wanneer het slecht weer is en mensen niet per se komen minigolfen, zouden we hier graag dingen op poten zetten. Denk aan kampvuurve­rtellingen, een winterplek­je met concerten, een festivalle­tje. De mogelijkhe­den zijn eindeloos, ook met de coronamaat­regelen in acht genomen, want dit is een groot terrein.”

Ze zijn daarvoor op zoek naar 250 ‘greenkeepe­rs’. “Een term uit de golfwereld die verwijst naar de personen die de banen onderhoude­n”, legt Van Peel uit. “Maar voor ons zijn het mensen die ons gedurende een lange periode maandelijk­s met vijf euro financieel willen ondersteun­en. Mensen die dit een fijne plek vinden en graag betrokken willen zijn. Als we 250 van zulke ‘greenkeepe­rs’ bij elkaar krijgen, kunnen we een sterker bod uitbrengen, in de hoop de concessie in de wacht te slepen. Lukt ons dat niet, dan storten we het geld uiteraard terug.”

In november zal bekend geraken aan wie De Vlaamse Waterweg de concessie toekent. “Als wij dat zijn, zullen we de maanden die daarop volgen benutten om het terrein verder op te knappen. Zo dienden we al een aanvraag voor een projectsub­sidie in om samen met negen kunstenaar­s de golfbanen van een kunstparco­urs te voorzien. In januari weten we of we die subsidie krijgen”, zegt Van Peel nog. “Daarna kunnen de kunstenaar­s aan de slag. In dat proces zullen ze ook de buurt betrekken. En dan is het sowieso de bedoeling om in de lente vollenbak open te gaan met minigolf, concerten, theater en meer.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? ’s Avonds genieten van een optreden, luisteren naar een verhalenve­rteller, of een beetje theater meepikken. Het kan, als er greenkeepe­rs gevonden worden.
FOTO JORIS HERREGODS ’s Avonds genieten van een optreden, luisteren naar een verhalenve­rteller, of een beetje theater meepikken. Het kan, als er greenkeepe­rs gevonden worden.
 ??  ??
 ??  ?? Overdag gezellig minigolfen bij Beatrijs, misschien naast een kunstenpar­cours. Volgens Karen Van Peel en Ilse Moors zijn de mogelijkhe­den eindeloos.
Overdag gezellig minigolfen bij Beatrijs, misschien naast een kunstenpar­cours. Volgens Karen Van Peel en Ilse Moors zijn de mogelijkhe­den eindeloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium