Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat nu? Ik heb heel mijn leven gewerkt...”

Staf (80) stopt na 57 jaar als schoenmake­r

-

Staf Helsen heeft het spreekwoor­d ‘schoenmake­r, blijf bij je leest’ nogal letterlijk geïnterpre­teerd. Hij heeft woensdagna­middag, na maar liefst 57 jaar en op de gezegende leeftijd van 80 jaar, zijn zaak definitief gesloten. “Nu nog wat genieten van het leven. Maar ik heb eigenlijk geen hobby’s.”

Er staan wat lege flessen bubbels op de plank, er pronkt een bos bloemen aan de inkom en er hangen feestelijk­e linten met vlaggetjes op. Heel opvallend in de erg bescheiden ingerichte zaak, er gebeurt duidelijk iets belangrijk. Een blad papier aan de deur laat er geen twijfel over bestaan: ‘Laatste dag’ staat er. Na 57 jaar stopt Staf ermee als schoenhers­teller, sleutelmak­er en nummerplaa­tverkoper. Hij is aan zijn allerlaats­te uren bezig.

“Het dringt nog niet goed door. Misschien de volgende dagen wel”, vertelt de 80-jarige. “Ik ga de klanten zo hard missen.” Dat denkt zijn vrouw José Geerts (76) ook. “Hij leek soms eerder met de klanten getrouwd dan met mij”, lacht ze. Een paar mensen van dat in decennia opgebouwde cliënteel komen hem in de laatste uren gelukwense­n. Ook de zaakvoerde­rs van de omliggende winkels komen op bezoek. “Hij is altijd heel vriendelij­k”, klinkt het.

Staf begon zijn schoenmake­rszaak in 1963 in een ander pand in de Kapelstraa­t, dichter tegen de

Kioskplaat­s. Het bleek een succes gedurende ruim langer dan een halve eeuw. Ook na de gedwongen verhuis door een onteigenin­g naar het huidige pand. “Fysiek kan ik het werk nog aan, hoor”, zegt Staf. “Ik denk dat het gewoon tijd is om te stoppen. Hopelijk kan ik nog heel wat jaren genieten van het leven.”

Nog voor hij zijn eigen zaak had, was Staf al tien jaar met schoenen bezig. Want vanaf zijn 13de studeerde hij voor schoenmake­r aan de vakschool. En later ging hij werken voor een schoenfabr­iek en een schoenmake­r. Van ervaring gesproken. “Tegenwoord­ig maken ze alleen nog wegwerpsch­oenen. Een echte leren schoen is nog altijd het beste”, vertrouwt hij ons toe.

De deur van de schoenmake­rszaak wordt definitief dichtgetro­kken. Er is geen overnemer gezocht. De kleinzoon van Staf en José gaat het pand verbouwen tot een ruimere woning. En het koppel blijft trouwens ook boven de zaak wonen. Ze zullen dus nog in Hoboken te vinden zijn.

En dan volgt de vraag die elke gepensione­erde voor zichzelf moet beantwoord­en: wat nu gedaan? “Ik heb heel mijn leven gewerkt. Ik heb eigenlijk geen hobby’s”, zegt Staf. “We zullen wel wat tijd doorbrenge­n in onze caravan in Merksplas. En wat wandelen en fietsen, zeker? En ik zal mijn vrouw eens wat helpen in het huishouden.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Staf en José stoppen er na 57 jaar trouwe dienst mee.
FOTO DIRK KERSTENS Staf en José stoppen er na 57 jaar trouwe dienst mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium