Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Koffie een alledaags product? Koffie is kunst”

Kleine koffiebran­derij Andy in Blikfabrie­k

- ANDREAS ROTTY

Het is vandaag de Internatio­nale Dag van De Koffie volgens de sectororga­nisatie ICO. Een uitgelezen kans dus voor nieuwe koffiebran­derij Andy in de Blikfabrie­k om zich voor te stellen aan het grote publiek. Al willen de zaakvoerde­rs het nog altijd graag rustig aan doen. “We nemen onze tijd voor kwaliteit.”

Sinds zes maanden geleden draait de koffiebran­der van Andy in een specifiek ontworpen hoek van de Blikfabrie­k in Hoboken. Ze branden koffiebone­n uit landen als Rwanda, Colombia of Indonesië. Ondertusse­n zijn hun producten al in winkels in Antwerpen, Brussel, Mechelen en Breda te verkrijgen, en ook de webshop draait als een koffiemole­n.

Hun machine is een W15A, een van de kleinere koffiebran­ders van het merk Giesen. Die heeft een capaciteit van 15 kilogram koffiebone­n. “We pakken het rustig aan”, zegt Dave Haesen (35), een van de drie initiatief­nemers. “Iedere week branden we iets meer en nu zitten we op 600 à 700 kilo per maand. Het is niet de bedoeling heel snel groot te worden. We doen ook geen actieve marketing.”

“We halen ons plezier uit onderzoek, opzoekwerk en dat dan toepassen. We vragen veel samples van bonen en spelen met de techniek.” Wat maakt de koffie van Andy dan zo bijzonder? “De koffieboon is een vrucht. Wij kiezen er resoluut voor om dat ook te laten smaken. We branden daarom redelijk kort. Als je het in termen van cuison van vlees zou beschrijve­n, is het bij ons bleu.”

Popart

“We zijn met een heel alledaags product bezig, maar wij zien er de kunst van in. Dat zie je ook aan de branding van onze website. Die is wat popart”, zegt Dave. En daarmee verklaart hij ook voor een stuk wat de naam geïnspiree­rd heeft. De Blikfabrie­k en die popart doen wat denken aan Andy Warhol die Campbell Soup’s Cans aan de wereld liet zien. “Andy is ook gewoon herkenbare naam waar je een goed gevoel bij krijgt.”

Dave en zijn mede-initiatief­nemers Jacob Priggen (34) en Kjell Maes (35) zijn geen leken in het vak. De laatste is zaakvoerde­r van koffiebar Maona op het Eilandje en de andere twee van Butchers Coffee op het Zuid. Koffiebran­der Emiel Rymenans (33) maakt het team compleet. “We weten dat er steeds meer een markt is voor dit soort producten. Kleine koffiebran­derijen komen op zoals ook lokale brouwerije­n dat doen. De meerwaarde­zoeker kan bij ons terecht.”

De branderij is al een paar maanden bezig, maar de zaakvoerde­rs hebben op de internatio­nale viering van koffie gewacht, vandaag, om “eens in de kijker te staan”. Niet omdat ze het zo een fantastisc­he dag vinden, maar vooral door hun filosofie. “We wilden zeker zijn dat we 100% kwaliteit leveren voor we ons kenbaar maakten”, zegt Dave.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Dave Haesen (links) en Kjell Maes. “Kleine koffiebran­derijen komen op zoals ook lokale brouwerije­n dat doen. De meerwaarde­zoeker kan bij ons terecht”, zeggen ze.
FOTO DIRK KERSTENS Dave Haesen (links) en Kjell Maes. “Kleine koffiebran­derijen komen op zoals ook lokale brouwerije­n dat doen. De meerwaarde­zoeker kan bij ons terecht”, zeggen ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium