Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Actiegroep Het Zandmannet­je in beroep tegen windturbin­es

Site Umicore

-

Actiegroep Het Zandmannet­je legt zich niet neer bij de beslissing van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) voor de bouw van twee windturbin­es op de site van Umicore in Hemiksem en Hoboken. De verenigde bewoners stappen naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen.

De actiegroep baseert zich onder meer op een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie. “Het Hof heeft de bestaande regelgevin­g als ongeschikt verklaard om als leidraad te dienen voor een milieueffe­ctenrappor­t dat nodig is voor een project zoals dit van Engie-Umicore”, stelt de actiegroep.

Een van de grote bezorgdhed­en zijn de recente cijfers rond de vervuiling in de omgeving van Umicore. “Nergens is er in het milieueffe­ctenrappor­t onderzocht welke invloed deze turbines hebben op deze zorgwekken­de vervuiling. Dat er invloed zal zijn door deze turbines is niet ondenkbaar, eerder waarschijn­lijk. Zal bijvoorbee­ld de vervuiling verder worden uitgesmeer­d over de wijk door de turbulenti­e van de wieken? Meerdere vragen hieromtren­t dienen dringend te worden onderzocht”, zegt woordvoerd­er Maarten Sterckx.

Crowdfundi­ng

Ook de geluidshin­der blijft bezwaren opwerpen. “Uit simulaties is duidelijk dat de resterende twee turbines evenveel geluidshin­der zullen veroorzake­n omdat ze sneller zullen draaien. Om de geluidshin­der tot het wettelijk minimum te beperken, moeten ze vertragen, maar er is geen enkele garantie dat dit zal gebeuren.”

Via crowdfundi­ng gaat de actiegroep opnieuw de nodige bijkomende financiële middelen vergaren. “De actieberei­dheid is alleszins groot”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium