Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderdroo­m die uitkomt”

Sterspeler RAPHAEL HOLZHAUSER (27) over telefoontj­e van Oostenrijk­se bondscoach:

- (lacht)

Raphael Holzhauser (27) vliegt zondagavon­d na de wedstrijd tegen AA Gent meteen naar Oostenrijk om er maandagoch­tend aan te sluiten bij de nationale ploeg. De rijzige middenveld­er van Beerschot kreeg deze week het bevrijdend­e telefoontj­e van de Oostenrijk­se bondscoach, maar deze eerste selectie verandert naar eigen zeggen niets aan zijn status. “In het leven kan alles snel veranderen. Ik geniet nu gewoon van elk moment.”

“Uiteraard ben ik heel blij met deze selectie”, zegt Holzie met enige trots. “Franco Foda (de Oostenrijk­se bondscoach, red.) belde me maandagavo­nd op en vertelde me het goede nieuws.”

Heeft de bondscoach jou de voorbije weken extra in de gaten gehouden?

“Dat denk ik niet. Hij kent mij al jaren, al van toen ik de Europa League speelde met Austria Wien. Hij volgde me ook bij Beerschot al een tijdje op de voet en hij zei dat hij tevreden was over wat hij de voorbije weken van mij heeft gezien.”

Had je deze selectie verwacht?

“Niet echt, want de technische staf van de nationale ploeg houdt veel spelers in verschille­nde competitie­s in de gaten. Het is misschien wat vreemd dat ik er op mijn 27ste pas voor het eerst bij ben, maar als speler uit de Oostenrijk­se competitie word je nu eenmaal niet zo snel opgeroepen. De meeste spelers van onze nationale ploeg spelen in het buitenland. In mijn thuisland speelde ik bovendien vaak een stuk lager. Daar maakte ik het spel vanop ‘de zes’, bij Beerschot speel ik veel offensieve­r en krijg ik meer vrijheid. Ik moet mijn ploegmaats daarvoor ook bedanken, zij maken het voor mij veel gemakkelij­ker. Met deze selectie voor de nationale ploeg gaat een van mijn kinderdrom­en in vervulling, hé.”

De concurrent­ie op het Oostenrijk­se middenveld is niet min. Verwacht je meteen speelminut­en?

“Met David Alaba van Bayern München en Julian Baumgartli­nger van Leverkusen hebben we een heel stevig middenveld. Marcel Sabitzer van Leipzig is geblesseer­d, maar er zijn voldoende andere jongens die ook een plaatsje op dat middenveld kunnen claimen. De coach heeft me alleszins geen beloftes gemaakt. Ik zal me volgende week moeten bewijzen op training. Als ik speelminut­en krijg, zal ik daar heel dankbaar voor zijn. Zenuwachti­g? Nee, nooit!”

David Alaba won vorig seizoen de treble met Bayern München en is dé sterspeler van Oostenrijk. Jullie speelden vroeger nog samen in de Oostenrijk­se jeugdelfta­llen. Ken je hem persoonlij­k?

“Ja, we speelden jaren geleden vaak samen, maar soms ook tegen elkaar. Hij voetbalde toen al bij Bayern, ik bij Stuttgart. Die twee steden liggen niet zo ver van elkaar en we gingen wel eens samen uit. Maar ik heb hem de voorbije dagen nog niet gehoord. Enkele andere spelers stuurden wel al een berichtje. Peter Zulj? Die is er ditmaal niet bij omdat hij corona heeft. Met hem wissel ik ook wel eens wat berichtjes uit, maar het is niet zo dat we beste vrienden zijn.”

Zoals iedereen intussen weet: jouw contact bij Beerschot loopt eind dit seizoen af. Verandert deze selectie iets aan de onderhande­lingen?

“Ik ben persoonlij­k helemaal niet bezig met dat contract, maar ook niet met een transfer naar een andere ploeg. Mijn makelaar zal me wel op de hoogte brengen wanneer het echt nodig is. Ik focus gewoon op de volgende wedstrijde­n. Ik voel me hier heel goed en de club weet dat. Ach, in het leven kan het allemaal zo snel veranderen. Ik heb de donkere kanten van het voetbal gezien bij Zürich, nu maak ik de mooie kant mee bij Beerschot. Maar in beide periodes was ik altijd mezelf: rustig en relaxed. Het leven van een profvoetba­ller is mooi, zelfs uit de mindere momenten moet je iets proberen te leren. Ik geniet alvast van elk moment.”

Je hebt op je rug tattoos van al jouw clubs als profvoebal­ler. Is er nog plaats voor het embleem van de Oostenrijk­se voetbalbon­d?

“Als ik volgende week speelminut­en krijg bij de nationale ploeg, is het best mogelijk dat ik een nieuwe tattoo laat zetten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium