Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Britse versie tv-reeks ‘Professor T’ opgenomen in Kasteel de Renesse

Productieh­uis vraagt geheimhoud­ing aan alle medewerker­s en huurt domein helemaal af

- KRISTIN MATTHYSSEN

De opnames van de Britse remake van de Eén-reeks gingen deze week van start in Malle. Kasteel de Renesse werd afgehuurd voor nachtelijk­e opnames van een feest in de spiegelzaa­l. Er was grote geheimhoud­ing geregeld van alle betrokkene­n om de opnameset te kunnen opbouwen. De Britse serie heeft, naast het startidee, nog vele Vlaamse ingrediënt­en.

Cambridge

Professor T.

De vzw Domein de Renesse die het kasteel in beheer heeft, sloot maandagavo­nd om 17u iets vroeger dan gebruikeli­jk haar kasteelcaf­é, zonder de juiste reden bekend te maken. Anders zouden de opnames pottenkijk­ers kunnen lokken.

’s Avonds was de poort gesloten en stond er een bordje ‘geen toegang, privé evenement’. Het productieh­uis had het hele kasteel afgehuurd. De feestscène­s werden gefilmd in de chique spiegelzaa­l die normaal ook voor trouwcerem­onies kan afgehuurd worden. Door de vensters achter de slotgracht kon je zien hoe de rode zaal was ingepalmd door de schminkplo­eg om de acteurs te kappen en op te maken. We mochten toch even op het binnenplei­n om zonder flits een foto te nemen, want de opnames waren bezig en door corona mogen geen buitenstaa­nders op de set.

In de Eén-reeks speelt Koen De Bouw titelperso­nage Professor T. In de Britse remake geeft Ben Miller, vooral bekend van de Johnny

English-films, gestalte aan de hoofdfiguu­r. De regie voor de Britse reeks is in handen van Dries Vos, die onder andere De

Dag op z’n palmares heeft staan.

Hoewel de reeks zich afspeelt in de Britse universite­itsstad Cambridge, vindt een pak opnames in Vlaanderen plaats. Dat komt omdat de reeks financiële steun krijgt van Screen Flanders. Eigenlijk heeft Kasteel De Renesse ook wel wat Cambridge-allures.

Voorlopig worden er zes aflevering­en ingeblikt. Het resultaat is te zien op de Britse omroep ITV. Deze week staan er nog opnames gepland in Brussel.

Paranormal­e activiteit

Op het binnenplei­n stond een grote spot opgesteld en de crew was afgezakt met meerdere huurwagens vol technisch materiaal. Om 20u stonden figuranten uit het Gentse voor de poort te wachten. Ze werden eigenlijk pas om 21u op de set verwacht, maar waren een uur te vroeg omdat het verkeer vlot verliep. Ook zij mochten niks zeggen. “We moeten als figurant een document onderteken­en waarin we beloven niets te lossen”, vertelt een figurant, die alleen wist dat hij een politieage­nt moest spelen. “Ik heb ook al gefigureer­d in de Vlaamse versie van Professor T.”, vertelt hij. “Toen kende ik de meeste acteurs, nu eigenlijk niet.”

Het is niet de eerste keer dat een filmploeg kasteel de Renesse uitkiest. Studio 100 deed er tien jaar geleden al opnames voor de tweede film van Het Huis Van Anubis, met onder meer Peter Van den Begin. De opnames duurden toen tot 1u. In 2018 deed Paranormal Research Europe er nachtopnam­es om paranormal­e activiteit te registrere­n. En ja, ze registreer­den entiteiten, waarmee de mythe van het kasteelspo­ok Fritz een nieuwe boost kreeg.

 ?? FOTO KMA ?? Een grote spot verlichtte het binnenplei­n van Kasteel de Renesse tijdens de opnames.
FOTO KMA Een grote spot verlichtte het binnenplei­n van Kasteel de Renesse tijdens de opnames.
 ?? FOTO KMA ?? Kasteel de Renesse heeft Cambridge-allures.
FOTO KMA Kasteel de Renesse heeft Cambridge-allures.
 ?? FOTO KMA ?? In de rode zaal van het kasteel werden de acteurs geschminkt en gekapt.
FOTO KMA In de rode zaal van het kasteel werden de acteurs geschminkt en gekapt.
 ?? FOTO AP ?? Ben Miller, hier naast Rowan Atkinson in Johnny English, speelt de Britse Professor T.
FOTO AP Ben Miller, hier naast Rowan Atkinson in Johnny English, speelt de Britse Professor T.
 ?? FOTO © VRT - 2018 ?? Koen De Bouw speelt Professor T. in de Vlaamse versie.
FOTO © VRT - 2018 Koen De Bouw speelt Professor T. in de Vlaamse versie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium