Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Banale verkeersco­ntrole leidt politie naar drugslabo

Celstraffe­n tot vier jaar gevorderd

- (tdk)

Twee mannen stonden woensdag voor de Mechelse correction­ele rechtbank omdat ze zich inlieten met drugsfeite­n. De hoofdbekla­agde, een man uit Lier, wordt ervan verdacht dat hij een drugslab had opgebouwd in een garage in Borsbeek. Daar zou hij onder meer vloeibare en gewone xtc hebben aangemaakt.

De zaak kwam louter toevallig aan het licht toen de lokale politie van Lier op 3 maart een wagen aan de kant zette voor een controle. De bestuurder, Wesley D.B. uit Hoboken, bleek positief te testen op drugsgebru­ik. “Daarnaast vond de politie in zijn wagen een jerrycan waarin een vloeibaar product zat. De bestuurder probeerde de inspecteur­s eerst nog op de mouw te spelden dat het om water om te poetsen ging, maar bij controle bleek het om 7,5 liter GLB te gaan, de aanmaaksto­f voor GHB of vloeibare xtc”, zei openbaar aanklager Nele Van Looy.

D.B. verklaarde dat hij de jerrycan alleen maar vervoerde in opdracht van Bob J. uit Lier. Hij zou die opgehaald hebben in een garage in Borsbeek en naar het thuisadres van J. moeten brengen. De man gaf wel toe dat hij ook speed verkocht in opdracht van J.

Er volgden huiszoekin­gen op het thuisadres van Bob J. en ook in de garage in Borsbeek. “In die garage werd een drugslab aangetroff­en. Er werden tienduizen­d groene xtc-tabletten aangetroff­en en allerhande producten om vloeibare xtc te kunnen produceren. In de woning in Lier werden dan nog zes gsm’s, een laptop, speed, vloeibare xtc en crystal meth aangetroff­en.”

Al zes veroordeli­ngen

Volgens het Openbaar Ministerie was het duidelijk dat Bob J. de man was die alle touwtjes in handen had en dat D.B. een loopjongen was. “Ik stel vast dat meneer J. al zes keer correction­eel werd veroordeel­d en dat hij zelfs toen hij een enkelband kreeg gewoon doorging met het aanmaken en verkopen van drugs”, zegt Van Looy. Ze eiste vier jaar cel tegen Bob J. en een boete van 40.000 euro. Tegen Wesley D.B. werd een voorwaarde­lijke straf van achttien maanden cel en 8.000 euro gevraagd.

Afkickklin­iek

Advocaat Xavier Potvin, die J. verdedigde, vroeg een minder strenge bestraffin­g dan de gevorderde vier jaar. “Hij heeft het er moeilijk mee dat alle feiten in zijn schoenen worden geschoven”, reageerde de strafpleit­er. “Hij is op jonge leeftijd drugs beginnen te gebruiken en kan er niet van af blijven. Verkopen doet hij alleen aan zijn kennissen. Hij beseft dat het anders moet in de toekomst en wil naar een afkickklin­iek.”

Ouders

De advocaat van Wesley D.B. betwistte de feiten niet. “Hij is tenslotte op heterdaad betrapt tijdens de verkeersco­ntrole. Sindsdien is hij wel een andere weg ingeslagen. Zijn ouders zien erop toe dat hij geen drugs meer gebruikt”, pleitte advocaat Dirk Jacobs, die een opschortin­g vroeg.

Vonnis in de zaak volgt op 28 oktober.

 ?? FOTO LOKALE POLITIE LIER ?? Enkele spullen die bij een huiszoekin­g in beslag werden genomen.
FOTO LOKALE POLITIE LIER Enkele spullen die bij een huiszoekin­g in beslag werden genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium