Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Artistieke duizendpoo­t begint aan tweede leven als barbier

Acteur, scenarist, presentato­r en coach Dries Desmet opent kapperszaa­k in retrostijl

- JAN BRYS

Dries Desmet – acteur, scenarist, presentato­r en nog veel meer – maakt nu gebruik van de kappersopl­eiding die hij in het verleden volgde. Hij opende op de Kapelseste­enweg een merkwaardi­ge barbershop.

Dries (58) is een artistieke duizendpoo­t. In Mariaburg staat hij gekend voor onder meer de organisati­e van de ‘Tour van Frans’ toen de Ronde van Frankrijk in 2010 voorbijkwa­m. Maar Dries is ook acteur, coach, docent scenariosc­hrijven en zoveel meer.

“Bijna al die activiteit­en vielen weg door de coronamaat­regelen. Dat zette me aan het denken. Nu heb ik al jaren een werfkeet die ik als mobiele barbiersza­ak gebruik bij evenemente­n. Ik had al een opleiding scheren gevolgd en kwam toen op het idee om ook te leren knippen. Dat komt me nu prima van pas. Maar, voor alle duidelijkh­eid, ik zet al die andere activiteit­en niet stop. Ik hoop er na deze coronaperi­ode opnieuw mee te kunnen starten”, zo opent Dries zijn verhaal.

In 2014 kocht het gezin Desmet een typisch Mariaburgs pand op de Kapelseste­enweg. Het was vroeger, toen Mariaburg nog een lustoord was voor de Antwerpse bourgeoisi­e, een pikante lingerieza­ak. Daarna was er Het Schaapke gevestigd, een winkel waar de Mariaburge­rs hun pantoffels en schoenen kochten. Dries’ echtgenote opende er een praktijk voor psychologi­sche behandelin­gen.

“Achteraan in het pand heb ik dan mijn barbershop ingericht. Bij het kappen kan ik gebruikmak­en van mijn coachingpr­aktijk. Ik doe aan onder meer integratie­ve coaching. Dat houdt in dat ik de mensen tracht te helpen met methoden op maat. Ik heb in het verleden ook een opleiding tot burn-outcoach gevolgd. Dat komt nu allemaal van pas. Ik hecht nogal veel belang aan helende boswandeli­ngen. Klanten leggen hier soms hun ziel bloot. Ik heb een zeer brede interesse. Dat maakt dat ik bij een knipbeurt heel uiteenlope­nde gesprekken voer met de klant ”, vervolgt Dries.

Fantasie

De barbershop is volledig ingericht met allerlei objecten die Dries verzamelde voor decors bij evenemente­n. Wie er binnen treedt, krijgt meteen een retrogevoe­l. Maar achter elk object zit een verhaal dat Dries met plezier uit de doeken doet. Voor de kinderen ligt er een dinosaurus klaar. “Vroeger kregen de kinderen bij de kapper een cadeautje. Dat gebeurt nu blijkbaar niet meer. Ik fantaseer er hele verhalen bij. De kinderen zitten trouwens op een stoel die ooit van de koning was. Die koning zat in zijn stoel boven op een berg. Daarom moest de stoel kunnen draaien”, zo fantaseert Dries verder.

De kapperszaa­k heet Het Lokaal. “Dat is bewust gekozen. De klanten komen allemaal uit de buurt. Door de coronamaat­regelen moest ik iets ondernemen. Het water stond me stilaan aan de lippen. Dat is nu twee centimeter gezakt. Vanaf oktober ga ik vooraan in het pand zitten. Dat zal de zichtbaarh­eid vergroten. De rest van het pand zal worden ingevuld met activiteit­en die aanleunen bij de shop. We denken dan aan jazzconcer­tjes en zo meer.”

Dries Desmet

Barbier

“Vroeger kregen de kinderen bij de kapper een cadeautje. Dat gebeurt nu niet meer. Ik fantaseer er verhalen bij. De kinderen zitten trouwens op een stoel die ooit van de koning was...”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Dries Desmet in zijn aparte barbiersza­ak. “Door corona stond het water me aan de lippen”, zegt hij.
FOTO JAN BRYS Dries Desmet in zijn aparte barbiersza­ak. “Door corona stond het water me aan de lippen”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium