Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We werken beleid uit voor megastalle­n”

Studie omtrent luchtkwali­teit wijst op grote uitdaging

- (vw)

De gemeentera­ad drukte zijn bezorgdhei­d uit over het evenwicht tussen landbouw en natuur. De raad wil dat een beleid wordt gevoerd op basis van de milieustud­ie over de luchtkwali­teit.

Op vraag van de gemeenten Hoogstrate­n en Wuustwezel werd een studie van het Vlaams Instelling voor Technologi­sch Onderzoek (VITO) omtrent de luchtkwali­teit gedaan. “De studie geeft aan dat we voor grote uitdaginge­n staan op het vlak van milieuvero­ntreinigin­g”, zei Bruno Fiesack (Plus) tijdens de raadszitti­ng. “We vragen daarom dat een snuffelpaa­l wordt geplaatst om de luchtkwali­teit te meten. Zo’n snuffelpaa­l kan de resultaten van de studie verfijnen.”

Geen snuffelpaa­l

De CD&V-meerderhei­d en Vlaams Belang zien zo’n paal niet zitten omwille van de hoge kostprijs. “Wij willen ook weten wat er precies aan de hand is in Braken, waar er een concentrat­ie is van grote kippenstal­len”, antwoordde schepen van Milieu, Sus Vissers (CD&V). “Daarom hebben wij een degelijke studie laten uitvoeren. Wetenschap­pers zeggen ons dat de snuffelpal­en de resultaten van de studie zullen bevestigen. Het grote probleem is het fijn stof maar dat is niet alleen afkomstig van de landbouw.”

“Wij willen aan de slag met de studie”, zei burgemeest­er Dieter Wouters (CD&V). “Wij willen een beleid uitwerken op basis van de data van de studie. Maar dit is een probleem van het hele noorden van de provincie van Arendonk tot Essen. Daarom moet er ook een beleid komen in de provincie en in Vlaanderen. Als gemeente alleen sta je niet sterk. Onze beslissing­en over vergunning­en worden ook steeds teruggeflo­ten door de hogere overheid.”

Geen drempels overschred­en

Koen Van Putte (N-VA) antwoordde dat hij de studie niet in twijfel trekt. ”Uit cijfers van de studie blijkt dat nergens drempels worden overschrev­en. De landbouw doet duidelijk al inspanning­en. Wij opteren voor overleg.” Van Putte keurde ook de bedreiging­en af door enkele landbouwer­s aan het adres van een buurtbewon­er die nog meer onderzoek wil naar de megastalle­n. Hij werd daarin gesteund door de hele gemeentera­ad die het recht op vrije meningsuit­ing heilig vindt. “De ambitie is om de toekomst van de landbouw te verzekeren en te gaan voor duurzaamhe­id met het oog op de gezondheid van de burgers,” besloot burgemeest­er Wouters.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De Wuustwezel­se megastalle­n.
FOTO MIA UYDENS De Wuustwezel­se megastalle­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium