Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Container vol inktvis pas na 3 maanden gecontrole­erd”

Van zes jaar cel naar vrijspraak voor cocaïnesmo­kkel door gebrek aan bewijsmate­riaal

-

Het hof van beroep heeft twee mannen vrijgespro­ken van hun vermeende betrokkenh­eid bij de smokkel van 500 kilo cocaïne in een container met inktvis. In eerste aanleg waren de beklaagden nog tot vijf en zes jaar veroordeel­d.

De twee beklaagden, Calogero S. (55) uit Aarschot en Giacomo P. (60) uit Oudsbergen werden in juni tot vijf en zes jaar cel veroordeel­d door de correction­ele rechtbank in Antwerpen, ze moesten elk ook een boete van 16.000 euro betalen. Het duo werd schuldig bevonden aan de poging tot invoer van 500 kilogram cocaïne in een container met inktvis uit Peru.

Volgens de rechter maakten ze bovendien deel uit van een criminele organisati­e. De vermeende drugssmokk­elaars tekenden beroep aan, met succes. Woensdag sprak het hof van beroep hen over de hele lijn vrij. “Het strafdossi­er bevat onvoldoend­e bewijs lastens de beklaagden”, luidt het.

Niet alleen leverden huiszoekin­gen, telefoonta­ps of onderzoek van laptops geen sluitend bewijs op, er werd ook nooit cocaïne aangetroff­en in België. In het dossier luidt het dat de drugs al in Peru gerecupere­erd werden door de politie en dat slechts een kilogram in de container met inktvis naar de haven van Antwerpen werd doorgelate­n.

“De container werd in Antwerpen pas drie maanden na aankomst gecontrole­erd”, aldus het hof. Toen was de inktheid vis al zodanig bedorven dat er gevaar voor de volksgezon­dheid dreigde. “Men was zelfs niet meer in de mogelijkhe­id nog over te gaan tot nazicht naar de eventuele aanwezig

en recuperati­e van cocaïne.” Opnieuw voor strafrecht­er

Of in Peru ook effectief cocaïne uit de container gehaald werd, is volgens het hof evenmin bewezen. “Mijn cliënt is uiteraard enorm opgelucht”, reageert advocaat Xavier Potvin, die voor Giacomo P. optreedt. Die opluchting zal niet van lange duur zijn, volgende week verschijnt P. opnieuw voor de Antwerpse strafrecht­er in een omvangrijk drugsdossi­er.

Hof van beroep “De inktvis was zo bedorven dat het niet meer mogelijk was om de eventuele aanwezighe­id van cocaïne na te gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium